IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим официално се раздели с гривната

Украинските пари вече и юридически получиха статут на чужда валута на полуострова

20:58 | 01.06.14 г.
Крим официално се раздели с гривната

От днес Крим мина изцяло към използването на рублата. В магазините изчезнаха цените в две валути и всички плащания се извършват вече в руските пари. Украинската гривна пък получи статут на чужда валута, съобщи ИТАР-ТАСС.

Руската рубла бе обявена за официална валута в Крим веднага след включването на Крим в състава на Руската федерация на 21 март.

Първоначално бе предвидено в продължение на година и половина, до 1 януари 2016 г. , на полуострова да функционират две валути - украинската и руската, но след това бе решено този срок да се съкрати, пише БТА.

През aприл президентът на Русия Владимир Путин даде зелена светлина за отварянето на сметки в рубли на от страна на живеещите в Крим. Тогава той посочи, че създаването на мрежа от руски банки в района ще отнеме около месец.

До окончателното преминаване към използването само на една валута местните жители можеха да обменят неограничено количество гривни за рубли.

На 21 април Руската централна банка прекрати дейността на няколко украински банки в Крим и Севастопол. Става дума за подразделенията на ПриватБанк, ВАБанк, Киевска Рус и Имексбанка.

Още интересни новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още