IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк очаква солиден ръст за германската икономика

Базираната във Франкфурт централна банка намали прогнозата си за инфлацията и увеличи тази за ръста на БВП

12:27 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йенс Вайдман: &bdquo;Повишеното геополитическо напрежение или обостряне на кризата в еврозоната могат да забавят растежа на БВП&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман: „Повишеното геополитическо напрежение или обостряне на кризата в еврозоната могат да забавят растежа на БВП". Снимка: Ройтерс

Германската централна банка (Бундесбанк) повиши в петък прогнозата си за растежа на най-голямата икономика в еврозоната, предава Ройтерс. 

Според очакванията на банката брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне с 1,9% през настоящата година и с 2,0% през 2015 г. През декември експертите очакваха ръст за 2014 г. от 1,7% и 1,8% за 2015 г.

Макар че високото темпо на растеж от първото тримесечие няма да може да бъде запазено, икономистите на банката остават оптимистично настроени, заявиха от централната банка при представянето на пролетната си прогноза във Франкфурт.

„В допълнение към трайното подобряване на икономическото състояние на индустриалните страни и постепенното възстановяване на еврозоната, не на последно място, и засилената германска национална икономика е отговорна за стабилния растеж", заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман. Отделни данни за промишленото производство и търговията сигнализират за продължителна експанзия на най-голямата икономика в Европа, отчита банката.

Все пак германската централна банка заяви, че вътрешният растеж ще се забави "осезаемо" през това тримесечие, а Вайдман предупреди за рискове извън страната.

„Повишеното геополитическо напрежение или обостряне на кризата в еврозоната могат да забавят растежа на БВП", каза Вайдман в изявление. По думите му това ще засегне доверието и ще се отрази негативно на търговията.

Същевременно базираната във Франкфурт централна банка намали и прогнозата си за инфлация за 2014 г. до 1,1% спрямо очакванията за 1,3% от декември. За следващата година се очаква поскъпването да е в размер на 1,5%, а за 2016 г. да достигне 1,9%. 

Докладът излиза само ден, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви нова програма по дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) за подпомагане на банковото кредитиране с първоначалeн размер от 400 млрд. евро. В четвъртък ЕЦБ също понижи очакванията си за инфлацията. Сега институцията очаква поскъпването в еврозоната да е 0,7% за тази година, спрямо досегашните очаквания от 1%, а през 2016 г. поскъпването да е едва 1,4 на сто.

„Германската икономика е на прав път, дори ако динамиката на растежа се забавя малко", казва Марио Групе, икономист в NordLB в Хановер, цитиран от Bloomberg. „Икономическото въздействие от намаляването на лихвения процент би трябвало да остане умерено, а в обозримо бъдеще средата за инвестиции все още е окуражаваща“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още