IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Все по-близо сме до постигането на макроикономическите ни цели

Слабият пазар на труда и ниската инфлация задържат за момента гъвкавата монетарна политика, посочи председателят на Фед в Сейнт Луис

19:56 | 09.06.14 г.
Булард: Все по-близо сме до постигането на макроикономическите ни цели

Макроикономическата ситуация в САЩ е много по-близо до нормалното, отколкото когато и да е през предходните пет години. Това заяви по време на пресконференция във Флорида председателят на Федералната резервна банка на Сейнт Луис Джеймс Булард, цитиран от WBP Online.

"Федералната комисия по отворения пазар на САЩ (FOMC) е много по-близо до постигането на своите макроикономически цели, отколкото когато и да е било през предходните пет години", отбеляза Булард.

По думите му основните фактори, които задържат за момента гъвкавата монетарна политика, са слабият пазар на труда и ниската инфлация.

През февруари Джеймс Булард изрази силен оптимизъм за бъдещето на американската икономика. "Мисля, че перспективите за 2014 г. все още са доста добри. През тази година ще постигнем по-силен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП), отколкото през 2013 г.", посочи той пред CNBC .

Тогава той прогнозира по-бърз спад в нивото на безработицата в сравнение с останалите членове на Фед. По думите му равнището ще спадне под 6 на сто до края на годината.

В понеделник капиталовите пазари по света отчетоха рекордни нива. Той подчерта, че скорошните скокове се дължат на комбинацията от рекордно ниските нива на лихвите и възстановяването на големите икономики.

Въпреки това Булард посочи, че въпросът за оттегляне от програмата за изкупуване на активи по-скоро от очакваното е преждевременен. "Икономиката на САЩ не е готова за това", отбеляза председателят на Фед в Сейнт Луис.

Американската централна банка изкупува всеки месец активи на стойност 45 млрд. долара. Очаква се програмата, популярна под названието количествени улеснения, да приключи през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още