IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария с изненадващ ръст на износа през юни

Силно търсене от азиатските държави подкрепя износа на алпийската държава

11:58 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария с изненадващ ръст на износа през юни

Стабилното търсене на швейцарски продукти от фармацевтичната индустрия и химическия сектор от страна на азиатските държави е довело до изненадващо висок ръст на износа от Швейцария през юни, предава WBPOnline.

Реалният износ от страната е нараснал с цели 5,6 на сто спрямо май. В реално изражение, тоест без отчитане на промените във валутния курс, експортът се е увеличил с 2,2 на сто на годишна база до 16,866 млрд. франка.

В същото време реалният внос е нараснал с 10,8 на сто на месечна база след спада от 1,6 на сто, записан през май. В реално изражение вносът се е повишил със 7,8 на сто на годишна база до 15 489 млрд. франка.

През юни износът от страната е надвишил вноса с 1,38 млрд. франка при очаквания обаче за близо двойно по-голям търговски излишък – 2,78 млрд. франка.

Днес швейцарският франк отстъпва на долара, като към 11:30 часа двете валути се разменяха при курс 0,9010 USD/CHF. Това е най-ниското ниво за „швейцареца“ за последния месец.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още