IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в Германия напът към 8-годишен връх през август

Институтът Gfk все пак не изключва възможността геополитическото напрежение да понижи настроенията на потребителите

11:41 | 25.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителското доверие в Германия напът към 8-годишен връх през август

Потребителското доверие в Германия ще се издигне до най-високото си ниво от почти осем години през август, показва проучване на базирания в Нюрнберг институт за пазарни проучвания Gfk.

Все пак институтът предупреждава, че свалянето на малайзийския пътнически самолет над Украйна би могло да се отрази негативно на настроенията на потребителите през идните месеци, предава MarketWatch.

Показателят за доверието на потребителите ще се покачи до 9,0 пункта през август от регистрираните през юли 8,9 пункта, прогнозира Gfk, използвайки данни от месец юли. Според отделно проучване, проведено от онлайн изданието Dow Jones Newswires, индикаторът ще остане непроменен през август.

„Доверието на потребителите е извънредно силно през юли. То не само, че поддържа едно наистина добро ниво, но и отчита лек ръст“, пише институтът.

Резултатите идват ден след като данните за мениджърските поръчки в Германия показаха, че икономиката на страната започва добре третото тримесечие, спрямо по-слабо второ такова. Германската централна банка предупреди, че икономиката се забавя драстично между април и юни, спрямо силния растеж от 3,3% през първото тримесечие.

Високото доверие сред германските потребители контрастира с цялостното настроение на потребителите в еврозоната, което намалява за втори пореден месец през юли, по данни на Европейската комисия от сряда. Проучването на Gfk се разминава и с някои изследвания на бизнес и финансови анализатори, които показват, че опасенията от геополитическото напрежение в Украйна и Близкия Изток тревожат германските инвеститори и фирми.

Gfk не отрича, че това може да се отрази негативно на потребителските настроения през идните месеци, тъй като по-голямата част от изследването на института е проведена преди катастрофата на малайзийския самолет в Украйна на 17 юли.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още