IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ се възстановява през юни

Вносът на Федералната република нараства с най-бърз темп от близо 4 години

11:16 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германският износ се възстановява през юни

Германският износ се възстановява през юни – сигнал, че може би търговията в чужбина е била един от двигателите за растежа на най-голямата икономика в Европа през второто тримесечие.

Освен това през юни расте и вносът, и то с най-бърз темп от близо 4 години насам. Данните за импорта сигнализират за гъвкавост на потреблението, пише MarketWatch.

Вносът нараства с 4,5% на месечна и сезонно изгладена база, разкриват последните данни на статистическата служба на страната Destatis. Месечният темп на прираст е най-високият от ноември 2010 г. насам. За сравнение – през май бе регистрирано понижение от 3,4%.

Износът се покачва по-умерено. През юни повишението е с 0,9% спрямо май, когато спадна с 1,1%.

На сезонно изгладена база търговският излишък на Германия намалява до 16,2 млрд. евро. Цифрата е под очакванията на анкетираните от Dow Jones Newswires анализатори за излишък от 18 млрд. долара и под регистрираните през май 18,8 млрд. евро.

Данните може и да не са достатъчни, за да подкрепят растежа на Германия през второто тримесечие, имайки предвид и другите индикатори, които предполагат, че германската икономика може би се е свила през периода. Така например  индустриалното производство нарасна само с 0,3% през юни, оставайки далеч под прогнозите за ръст от 1,4%.

Част от спада може би ще бъде вследствие на изглаждането на данните, но според експертите геополитическото напрежение в Русия и Украйна също е допринесло за това.

Министерството на икономиката на Германия също мисли по този начин, след като в последните две статистически съобщения – за индустриалното производство и промишлените поръчки, посочи геополитическите рискове като фактор, оказал негативно влияние върху данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още