IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската промишленост все още очаква 2% ръст на БВП

Въпреки кризата в Украйна икономиката на страната е на солидна стабилна основа

14:37 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германската промишленост все още очаква 2% ръст на БВП

Въпреки нарастващите рискове предвид кризата в Украйна, германската индустрия все още смята за напълно постижим ръст на икономиката от 2% за текущата година.

Гръбнакът на това благоприятно развитие според Федералната асоциация на германската индустрия (BDI) ще бъде вътрешната икономика - както по отношение на потреблението, така и на инвестициите, предава Ройтерс, цитирайки редовния конюнктурен доклад на асоциацията.

За сметка на това обаче отслабват импулсите от външната икономика, въпреки че се очаква нарастване на износа от Германия с около 5%. 

Като цяло BDI счита, че германската икономика е на солидна основа. Въпреки това асоциацията вижда предупредителни знаци и отвъд кризите в Украйна и Близкия Изток. „Геополитическите конфликтни точки в Украйна, както и в целия Близък изток представляват тъмни облаци, които значително могат да повлияят на световната икономика", посочват от организацията.

„На някои важни германски експортни пазари, като например на нововъзникващите пазари, темпът на растеж се забавя", казва генералният директор на BDI Маркус Кербер. Възстановяването на еврозоната, която все още представлява най-важният пазар за германските стоки, се движи "много колебливо".

От друга страна запълването на капацитетите в германската индустрия отново е достигнало дългосрочното средно равнище. Ето защо според асоциацията сега е вероятно да има ръст на инвестициите. При финансирането им към момента компаниите могат да очакват благоприятни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още