IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank отчита стагнация в Германия за второто тримесечие

След силния ръст в началото на годината през пролетта немската икономика е забавила темпото

16:59 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Bundesbank: Строителната индустрия не успява да поддържа много високото си равнище от меката зима. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Bundesbank: Строителната индустрия не успява да поддържа много високото си равнище от меката зима. Снимка: Ройтерс

В най-влиятелната икономика в еврозоната се очертава икономическо забавяне. В Германия икономическата динамика през пролетта спада значително, смятат експертите на централната банка - Bundesbank.

През април и май „индустрията е преминала на по-ниска предавка“, заявяват експертите на банката в последния си месечен доклад за юли. Строителната индустрия не е била в състояние да поддържа много високото си равнище от меката зима, предава DPA.

Към това следва да се добавят и различни фактори от чужбина. Геополитическите напрежения в Близкия изток и в Украйна може да помрачат потребителското настроение и така да забавят икономиката. Това се отразявало и в намаляване на търсенето на стоки за междинно потребление. Тъй като обаче секторът на услугите продължава да расте, не се стига до рязък спад на икономическия продукт.

Сега вече и официално централната банка очаква стагнация. Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на страната ще остане през второто тримесечие на 2014 г. сезонно и календарно коригиран на равнището от първите три месеца, прогнозират експертите. Официалните данни на властите за икономическите резултати през второто тримесечие ще бъдат представени, както обикновено, след няколко седмици – на 14-и август.

В периода от януари до март германската икономика отчете изключително силен ръст дори и според германските стандарти. През първите три месеца на 2014 г. германската икономика е нараснала най-силно от три години насам. Заради повишените инвестиции на компаниите и доброто потребителско настроение БВП скочи с 0,8% спрямо предходното тримесечие. 

Предупреждението, което се съдържа в месечния бюлетин на централната банка, е индикация, че еврозоната ще се бори за подобряване на оскъдния темп на растеж от първото тримесечие.

На Германия се падат около 30% от БВП на валутния блок. През първото тримесечие на годината БВП на еврозоната нарасна със само 0,8% на годишна база, или 0,2% на тримесечна база въпреки годишния ръст от 3,3% в Германия. Ако се изключи най-голямата икономика в Европа, икономиката на еврозоната би отчела леко свиване през първото тримесечие.

От експертна гледна точка настоящите фактори предполагат „продължение на динамичното икономическо развитие, особено на националната икономика", пишат още експертите на германската централна банка То ще се обуславя преди всичко от "благоприятната ситуация на пазара на труда и свързаното с нея увеличение на доходите", се казва месечния доклад.

Bundesbank от известно време предполага, че „бързото темпо на разрастване през първото тримесечие" няма да може да бъде поддържано. Основната тенденция на германската икономика обаче остава възходяща, а условията за сравнително висок икономически растеж са добри, поясняват експертите през юни.

За 2014 г. Bundesbank прогнозира реален ръст на германския брутен вътрешен продукт (БВП) от 1,9% (спрямо 1,7% в декемврийската прогноза). За 2015 г. експертите очакват ръст от 2%, а за 2016 г. - 1,8 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още