IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Германия остава на пътя на растежа и след 2014 г.

Инвестициите на компаниите и потребителските разходи ще гарантират по-силен ръст през 2015 г., смята германската централна банка

18:18 | 16.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Потребителското доверие в Германия остава на високо равнище. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Потребителското доверие в Германия остава на високо равнище. Снимка: архив Ройтерс

Германската централна банка (Bundesbank) смята, че германската икономика ще продължи да расте стабилно и след 2014 г.

„И в средносрочен план са налице условия за доста силен икономически растеж", потвърди централната банка в месечния си доклад за юни, публикуван в понеделник и цитиран от DPA.

"През настоящата година бързият темп на растежа от първото тримесечие няма да може да бъде задържан“, посочват експертите. „Условията за сравнително висок икономически растеж обаче ще са налице през прогнозния период", пише още в доклада.

За 2014 г. Bundesbank прогнозира реален ръст на германския брутен вътрешен продукт (БВП) от 1,9% (спрямо прогноза от 1,7% в декемврийската прогноза). За 2015 г. експертите очакват ръст от 2%, а за 2016 г. - 1,8 на сто.

Растежът ще бъде насърчен главно от по-силната национална икономика. Тя ще извлече полза от ниската безработица, силната имиграция и сравнително доброто финансово състояние на частните и публичните бюджети. Високото потребителско доверие доведе до ръст на търсенето, Bundesbank. Двигател за инвестициите на фирмите в страната ще са както ниското към средно ниво на дълговете, така и много добрите условия за финансиране.

Германската икономика ще спечели и от факта, че конюнктурното положение в много индустриални страни се подобрява, а оздравителният процес в еврозоната продължава.

През второто тримесечие на 2014 г. се очаква ръстът на БВП да се задържи в тесни граници след силния старт на годината. През първите три месеца на 2014 г. германската икономика е нараснала най-силно от три години насам. Заради повишените инвестиции на компаниите и доброто потребителско настроение БВП скочи с 0,8% спрямо предходното тримесечие.

„Изключително меките зимни метеорологични условия през първото тримесечие насърчиха значително нивото на активност главно в строителната индустрия далеч над рамките на нормалното за сезонно равнище", заяви в доклада си Bundesbank. „През третото тримесечие икономическият растеж в Германия отново ще е по-висок, тъй като търсенето на строителни услуги ще остане високо".

Като възможна спирачка на растежа Bundesbank оценява вероятния недостиг на работна ръка, причинен от застаряването на населението. Този ефект ще бъде "подсилен от други мерки, като например възможното вече пенсиониране на 63 години", отчитат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Абсолютно! Германия пречи със всички сили на паричните "улеснения" и стои на пътя на растежа със цялата си снага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още