IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната с нов спад през юни

Свиването от 0,3% е поредната порция данни, които затвърждават мрачните прогнози за възстановяването във валутния блок

17:16 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в еврозоната с нов спад през юни

Индустриалното производство в еврозоната се свива за втори пореден месец през юни, добавяйки още една причина за притеснения, че икономическото възстановяване във валутния блок буксува през второто тримесечие.

Производството в промишлеността, добивната дейност и сектора на комуналните услуги намалява с 0,3% през юни спрямо май и остава непроменено на годишна база, показват данни на Евростат. Резултатите изненадват, като анализаторите очакваха изменение от 0,3 на сто, но в положителна посока, посочва MarketWatch.

В четвъртък статистическата агенция ще предостави данни за икономическия растеж през второто тримесечие в еврозоната. Икономистите очакват икономиката да се забави, след като БВП нарасна с едва 0,1% между януари и март, а данните за индустриалното производство само потвърждават мрачните прогнози.

Икономиката на еврозоната се мъчи да постигне стабилен икономически растеж от финансовата криза насам, като изостана значително от световното възстановяване, след като дългова и банкова криза удариха валутния блок в края на 2009 г. 

Управляващите обаче се надяваха на постепенно забързване на темпа на растеж през 2014 г., след като най-лошото вече премина. Вместо това обаче първото тримесечие отчете забавяне спрямо същия период миналата година, а надеждите за значителен скок през второто тримесечие се изпаряваха след всяка порция нови икономически данни. А без силен темп на растеж, валутният блок трудно ще успее да намали високите си нива на дълг и безработица.

За слабото търсене и високата безработица сред по-голямата част на европейската икономика свидетелства инфлацията, която е далеч под целевото ниво на Европейската централна банка (ЕЦБ) от инфлация малко под, но близо до 2%.

Централната банка реагира на влошаващите се перспективи пред икономиката и обяви пакет от стимулиращи мерки на 5 юни, включващи сваляне на основната лихва и евтино средносрочно финансиране за банките, което трябва да бъде прехвърлено към бизнеса.

Междувременно обаче се появяват нови рискове за и без това крехкото възстановяване. Министерството на икономиката на Германия обяви във вторник, че най-голямата европейска икономика се забавя през второто тримесечие в условията на несигурност, породена от кризите в Украйна и Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още