IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Икономическият растеж в Германия губи инерция

За разлика от еврозоната, перспективите пред някои от големите развиващи се икономики изглежда се подобряват, отчита организацията

15:39 | 11.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Икономическият растеж в Германия губи инерция

Икономическият растеж в Германия се очаква да остане слаб през следващите месеци, показа последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от MarketWatch.

Измерителят на бъдещата икономическа активност, изготвян от базираната в Париж организация, предполага, че растежът в повечето от развитите пазари ще остане около сегашните нива. Големите развиващи се икономики пък ще имат по-малък принос за световния икономически растеж, отколкото в годините след началото на финансовата криза от 2008 г. В резултат, глобалният растеж е малко вероятно да се покачи значително през тази година.

Перспективите пред Германия изглежда отслабват, след като водещият индикатор за страната отново спадна през юни. Според експертите от ОИСР това е знак за "загуба на инерция на растежа".

След силното първо тримесечие много икономисти смятат, че германската икономика ще се свие през второто, отчасти поради по-големия от обичайното брой почивни дни.

От ОИСР изтъкнаха още, че Франция и Италия ще продължат да ускоряват растежа си, макар и доста слабо. По този начин Испания ще остане единствената голяма икономика от еврозоната, която ще се радва на значително ускорение в предстоящите тримесечия.

За разлика от еврозоната, перспективите пред някои от големите развиващи се икономики изглежда се подобряват. Измерителят на ОИСР за Индия отново се покачи през юни. Въпреки това както той, така и тези за Китай, Русия и Бразилия са под 100 пункта, което индикира за относително запазване на текущата тенденция.

Индикаторът за Япония също показа загуба на инерцията, но според Организацията това може би е подвеждащо. Икономиката нарасна през първото тримесечие в навечерието на покачването на данъка върху продажбите през април. По-високият налог вероятно ще намали растежа през второто тримесечие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
Крайно време беше и "европейският влекач",да мине в режим "влачене от бурлаци"(УВрупийските страни,с изсмукана икономика и работен ***).Май стана,като онази библейска притча за седемте богати и седемте гладни години в Египет.Дойде ред на изпосталялите крави да теглят еврообора...към пропастта.Изглежда предстои да видим и участваме в рядко "космическо" явление - разбягването на галактиките,демек,страните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още