IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Програмите за стимулиране могат да доведат до значителен смут на пазарите

Дълговете на големите развити икономики като процент от БВП ще надминат през тази година рекордите от края на Втората световна война

10:52 | 29.03.14 г.
ОИСР: Програмите за стимулиране могат да доведат до значителен смут на пазарите

Глобалните финансови пазари могат да бъдат изправени пред периоди на "значителен смут". За това предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), позовавайки се на плановете на централните банки в развитите страни за прокарване на нови програми за стимулиране, съобщава WBP Online.

Като добавка към тревожната си прогноза, базираната в Париж организация посочи също, че комбинираното дългово равнище на най-големите развити икономики ще надмине през тази година рекордните в историята нива, наблюдавани в края на Втората световна война.

В годишния си доклад ОИСР отбеляза, че комбинираният дълг на 34-те страни-членки ще се покачи до 117% от сумарния брутен вътрешен продукт (БВП) през 2014 г., надхвърляйки отчетените в края на Втората световна война 116%. Повече от 30% от този дълг трябва да бъде рефинансиран до 2016 г., което също е безпрецедентно ниво.

Тенденцията за растеж на задълженията ще тежи върху държавите и централните банки по целия свят, които са предприели или планират да предприемат мерки за стимулиране. Към ноември 2013 г. размерът на съкровищните облигации на Федералния резерв на САЩ достигна сумата от 2,15 трлн. долара. Докрая на 2014 г. пък дълговете на Япония под формата на пласирани държавни ценни книжа ще се покачат до 1,86 трлн. долара.

"Налице е очевидна разлика между реалността на инвеститорите, които търсят най-изгодните оферти, и желанието на централните банкери да се сведе до минимум възможността за неочаквани шокове", посочиха от ОИСР.

Независимо от това, за да се предотвратят евентуални сътресения на глобалните пазари, централните банки, правителствата и агенциите за управление на задълженията трябва да работят заедно, "за да сигнализират за своите намерения толкова ясно, колкото е възможно".

"Неспазването на това може да се отрази неблагоприятно не само доверието в цялостната парична и фискална стратегия, но също така може и да подтикне завръщане към проблеми на пазари, включително по-висок стрес в междубанковите пазари и пазарите на държавен дълг", отчете още докладът.

Що се касае до прогнозите за бъдещето, очаква се нетните нови заеми на 34-те страни-членки на ОИСР да спадне до 1,5 трлн. долара през тази година, достигайки най-ниското си ниво от 2007 г. насам. Понижението би било рязко спрямо отчетените през миналата година 2 трлн. долара и още по-солидно спрямо пиковата 2009 г., когато бяха постигнати 3,3 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още