IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Загубата на инерция в развиващия се свят тежи върху глобалния растеж

От организацията очакват глобалният брутен вътрешен продукт да се разшири с 2 на сто за цялата 2013 г.

15:47 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Загубата на инерция в развиващия се свят тежи върху глобалния растеж

Загубата на инерция в някои от развиващите се пазари се отразява на растежа на световната икономика. За това предупредиха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) въпреки засилването на възстановяването в най-развитите икономики.

В своята периодична оценка на глобалните икономически перспективи организацията заяви, че "преходни фактори" са довели до неравномерната картина на растежа, подчертавайки същевременно важността на развиващите се икономики.

"Като се има предвид, че нововъзникващите икономики вече представляват над половината от световната икономика, продължаващата им слаба икономическа производителност вероятно ще означава, че глобалният растеж ще остане само умерен в близкото бъдеще", отчетоха от ОИСР.

От организацията очакват глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) да се разшири с 2 на сто за цялата 2013 г. и с 2,2 на сто през първото тримесечие на текущата година. За периода април-юни пък очакванията са растежът да достигне 2%, пише CNBC.

Организацията добави, че въпреки че редица рискове са намалели, част от многогодишните проблеми остават.

"Япония е едва в началото на изправянето срещу своите плашещи фискални предизвикателства. Нестабилността в еврозоната все още е силна, а възможността да бъде избегнато рязкото забавяне в Китай е слаба", посочиха от международната институция.

Развиващите се пазарни икономики бяха тежко засегнати през януари на фона на продължаващите опасения за политически катаклизъм, забавянето на растежа и паричната политика на САЩ. Това накара някои централни банкери и политици да поискат отговор за бъдещите планове на Федералния резерв на САЩ.

Турция, Южна Африка, Бразилия и Индия затегнаха паричните си политики в опит да спрат обръщането на посоката на капиталовите потоци, които процъфтяваха след реализирането на количествените улеснения в САЩ. Федералният резерв обяви, че ще започне да свива своите стимули през декември 2013 г.

"Растежът в нововъзникващите пазарни икономики би могъл да бъде засегнат, тъй като САЩ продължават да ограничават покупките си на активи и тъй като инвеститорите се фокусират върху тяхната уязвимост", се казва още в доклада на ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още