IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Свиването на стимулите в САЩ е предсказуемо и неизбежно

Ограничаването на покупките на активи е сигнал, че нормалността се завръща обратно, заяви генералният секретар на организацията

11:11 | 21.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Свиването на стимулите в САЩ е предсказуемо и неизбежно

Постепенното намаляване на паричните стимули в САЩ е едновременно предсказуемо и неизбежно, заяви генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Ангел Гурия.

"Смятаме, че ограничаването [на облигационната програма] бе предвидимo и неизбежнo и e нещо добро, тъй като означава, че нормалността се завръща обратно", посочи Гурия пред CNBC.

Изявлението на генералният секретар на ОИСР дойде в навечерието на срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-20, която ще се проведе през уикенда в Сидни, Австралия.

Големите развиващи се пазари като Аржентина, Бразилия, Турция и Индия бяха силно засегнати от първите два етапа на ограничаване на покупките на активи в САЩ през декември и януари. Федералният резерв даде заявка, че ще започне да свива стимулите си още през април миналата година, но до решителни действия се стигна чак в края на годината. Към момента институцията изкупува облигации на стойност 65 млрд. долара, като се очаква на следващото заседание през март обемът да бъде ограничен с още 10 млрд. долара.

Според Гурия в момента пазарите са по-подредени в сравнение с април миналата година, когато Бен Бернанке обяви дългосрочните планове на Фед.

Централната банка на САЩ започна с ултра гъвката си монетарна политики в разгара на кризата през 2008 г. Целта на т.нар. количествени улеснения бе повдигане икономическия растеж в момент, когато лихвените проценти вече бяха понижени до исторически ниските нива, който са в сила и до днес.

По думите на президента на Азиатската банка за развитие Такехико Накао нововъзникващите пазари са в по-добра позиция да устоят на пазарна нестабилност.

Волатилността на развиващите се пазари доведе до призиви към част от големите централни банки по света да бъдат по-внимателни с въздействията на техните решения, касаещи монетарните им политики. Всяко рязко изменение има влияние по целия свят.

Повече за пазарите вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още