IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: Паниката приключи, купувайте валути от развиващите се пазари

Британската банка очаква ЕЦБ да предприеме "някаква форма на облекчаване" на паричната политика през 2014 г.

15:10 | 18.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HSBC: Паниката приключи, купувайте валути от развиващите се пазари

Поскъпването на паричните средства в част от развиващия се свят скоро ще се разпространи сред всички валути, като основните печеливши ще са перуанското нуево сол и мексиканското песо. Становището бе изразено от експертите от HSBC, като банката постави акцент и на полската злота и други от валутите в нововъзникващи европейски икономики.

Силните разпродажби сред валутите на нововъзникващите пазари започнаха през януари, което завари неподготвени много инвеститори, припомня CNBC. В края на януари аржентинското песо отчете най-големия си еднодневен спад от повече от едно десетилетие. Други от валутите от развиващия се свят, включително турската лира, южноафриканския ранд и бразилския реал, също отчетоха значителни спадове.

Много анализатори посочиха като причина свиването на стимулите на Федералния резерв на САЩ. През декември институцията започна да ограничава покупките си на активи, свивайки ги до момента до 65 млрд. долара на месец.

От HSBC се съгласиха, че част от причините се крият в политиката на Фед. Корекциите на стимулите засегнаха най-много валутите на страните с голям дефицит по текущата сметка – бразилския реал, индийската рупия, индонезийската рупия, турската лира и южноафриканския ранд. Петте парични средства поевтиняха с между 10 и 20 на сто от май миналата година, когато централната банка на САЩ даде първата заявка за възможна корекция на облигационната си програма.

Въпреки това HSBC подчерта, че счетоводният баланс на Фед ще продължи да се разширява и през 2014 г., въпреки че скоростта ще е по-бавна, отколкото преди.

Британската банка посочи все пак, че Фед не е единственият доставчик на ликвидност за пазарите. Агресивната монетарна политика на Японската централна банка включва парични инжекции от 70 млрд. долара всеки месец, като тенденцията вероятно няма да се промени и през 2014 г.

Развитие вероятно ще има и около Европейската централна банка. Според HSBC институцията ще въведе "някаква форма на облекчаване" през 2014 г. Намесата на Английската централна банка пък вероятно ще остане стабилна.

Въпреки това Майк Крофтън, президент и главен изпълнителен директор на Philadelphia Trust Company, заяви, че е загрижен за ситуацията на развиващите се пазари. По думите му проблемите с икономическия растеж в Китай и Европа ще имат мултиплициращ ефект върху тях.

"Мисля, че развиващите се пазари имат някои проблеми. Инерцията се обърна срещу тях, като това е една сила, с която ще бъде трудно да се справят", посочи Крофтън.

"Също така има много несигурност за дълбочината и посоката на икономическата експанзия на развиващите се пазари, които могат да имат известни затруднения", допълни той.

От HSBC коментираха още, че притокът на капитали наистина се е забавил в нововъзникващите пазари. Въпреки това тенденцията едва ли ще продължи, като "факторът страх" що се касае до свиването на стимулите вече не е на масата.

"Нововъзникващите пазарни икономики вероятно са изправени пред допълнителни възходящи корекции. Ние вярваме, че корекцията в много от валутите им в момента е в доста напреднал стадий", посочиха още от британската банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Тези яко са се набутали, сега има да реват - 3 трилиона инвестирали *** европейски банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Тези яко са се набутали, сега има да реват - 3 трилиона инвестирали *** европейски банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
HSBC: Паниката приключи, купувайте валути от развиващите се пазари=========================================================Нека последното надуване започне .... сега !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Пълни глупости! Апокалипсиса тепърва предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още