IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балансът на ЕЦБ продължава да се свива

Тървогвските банки в еврозоната заемат все по-малко средства и продължават да връщат евтините спасителни кредити, които ЕЦБ им отпусна

18:17 | 13.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Балансът на ЕЦБ продължава да се свива

Счетоводният баланс на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на 18-те централни банки в еврозоната се свива през последната седмица, сочат данни на финансовата институция, цитирани от WBPOnline. Кредиторите заемат все по-малко средства и продължават да връщат евтините спасителни кредити, които ЕЦБ им отпусна преди години.

В края на седмицата, приключваща на 8 август, счетоводният баланс на ЕЦБ намалява с 34,425 млрд. евро до 2,025 трлн. евро.

Златните резерви остават без изменение при 334,432 млрд. евро. Нетните валутни резерви на централните банки от Евросистемата се смъкват с 0,1 млрд. евро до 213,3 млрд. евро.

От 2012 г. до днес балансът на ръководената от Марио Драги институция се смалява с повече от 1 трлн. евро. ЕЦБ отнема парите на разположение за европейската икономика в момент, в който банките отвъд Океана и на Острова – Федералният резерв и Английската централна банка, а дори и Японската централна банка, продължават да следват противоположен подход.

Това означава, че всъщност ЕЦБ намалява възможностите за извършване на повече разходи и инвестиции във времена, в които инфлацията е на рекордно ниски нива и подклажда дефлационни опасения.

По данни на ЕЦБ активите, свързани с водената парична политика, в състава на счетоводния й баланс възлизат на 8% от брутния вътрешен продукт спрямо 26% при Фед, 25% при АЦБ и 52 на сто при ЯЦБ.

Въпреки това през юни банката разкри намерението си да предостави поредната порция евтини кредити с обем до 1 трлн. евро. Т.нар. Програма за дългосрочни операции по рефинансиране ще стартира през септември.

Мнозина анализатори са на мнение, че това не е достатъчно и предполагат, че банката ще трябва да прибегне до други действия – например програма за изкупуване на активи с цел да ускори покачването на цените.

Според пазарния консенсус този ход едва ли ще бъде предприет до края на годината, тъй като централните банкери най-вероятно ще изчакат да видят какво ще бъде влиянието на мерките от юни върху реалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
stefi
преди 9 години
Цитат : Мнозина анализатори са на мнение, че това не е достатъчно и предполагат, че банката ще трябва да прибегне до други действия например програма за изкупуване на активи с цел да ускори покачването на цените.*************************************Анализатори от ЕЦБ очакват Инфлация , т.е. Повишение на цените..ние както винаги сме на обратната страна , още чакаме Чудесадобре че са Банките , от време на време да Забраняват Чудесата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Aloha
преди 9 години
Ами, от ЕЦБ ако са толкова загрижени за баланса си, да вземат да помислят за накакви LTRO на банки намиращи се в ЕС, но извън ЕЗ. Защо пък не, може и за добро да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още