IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги намекна, че ЕЦБ ще запази лихвите ниски поне още 2,5 години

Количествените улеснения могат да включват не само правителствени облигации, но и отпуснати кредити за частния сектор, казва президентът на ЕЦБ

13:32 | 23.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Марио Драги. Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги намекна, че най-вероятно лихвените проценти на банката ще останат ниски поне още две години и половина, предава Bloomberg.

„Предоставихме продължителен достъп на банките до неограничена ликвидност до края на 2016 г. Това е сигнал“, отговори президентът на финансовата институция в интервю за холандския вестник De Telegraaf на въпрос колко дълго време лихвите ще останат ниски.

„Нашата програма в подкрепа на банковото кредитиране за бизнеса ще продължи четири години. Това идва да рече, че лихвените проценти ще останат ниски за един по-дълъг период. Но кога след това те ще нараснат, зависи от възстановяването“, заявява Драги.

Година след като еврозоната излезе от най-дългата си рецесия, базираният във Франкфурт кредитор все още се бори с твърде ниската инфлация и се опитва да съживи търсенето.

В началото на месеца Драги представи безпрецеденен пакет от мерки, измежду които негативна депозитна ставка, като каза, че количествените улеснения остават опция, ако възникне дефлация.

„Възстановяването е все още слабо и неравномерно разпределено на територията на еврозоната", казва Драги. „В световната икономика могат да възникнат случайности, които бързо да променят ситуацията.“

Растежът в производствения сектор и в сектора на услугите на еврозоната се забави за втори пореден месец през юни. За втори пореден месец производството се сви във Франция, докато се разшири за 12-и пореден месец в Германия.

Докато сега инвеститорите търсят знаци от Федералния резерв на САЩ и от Английската централна банка за това кога ще започнат да покачват лихвите, Драги споделя, че възстановяването в еврозоната е „на ранен етап“ в сравнение с това на другите страни и широкомащабни покупки на активи биха били „решение“, ако инфлацията отслабне още.

„Количествените улеснения могат да включват не само правителствени облигации, но и отпуснати кредити за частния сектор“, разкрива Драги. „Ще обсъдим темата, когато й дойде времето.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Количествените улеснения могат да включват не само правителствени облигации, но и отпуснати кредити за частния сектор, ..."---------------------Ами, чИ то капитализЪма, не било чак толкова по-лошо от социализма (ест. при условие , че попадаш в обсега на зона, където ЦБ има интерес да рекапитализира нон-стоп , за да се крепи системата ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още