IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия запази основната си лихва за 13-ти пореден месец

Централната банка отново изрази притеснения за силата на австралийския долар, който се разглежда като пречка пред икономическия растеж

09:13 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За 13-ти пореден път&nbsp;Австралийската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 2,5%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За 13-ти пореден път Австралийската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 2,5%. Снимка: Ройтерс

Австралийската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 2,5% за 13-ти пореден път. В същото време институцията отново изрази притесненията си за силата на австралийския долар, който се разглежда като пречка пред икономическия преход от бума в инвестиционната промишленост към по-балансираната структура на растежа, предава WBP Online.

Според официалното изявление на институцията "инвеститорите продължават да търсят по-висока доходност в отговор на ниските проценти при нискорисковите инструменти".

Централните банкери отново коментираха силата на австралийския долар, заявявайки, че "валутният курс, от друга страна, остава над повечето оценки, особено като се има предвид спада в ключовите цени на суровините. Той предлага по-малко помощ, отколкото е нормално да се очаква за постигането на балансиран растеж в икономиката".

Представеният на 20 август шестмесечен доклад на гуверньора Глен Стивънс показа, че по-ниските лихвени проценти едва ли спомогнат за ускоряването на растежа. В този ред на мисли регулаторът вероятно ще запази паричната си политика за по-дълго.

Документът посочи, че "най-вероятният курс (на паричната политика – бел. ред.) вероятно ще бъде период на стабилност на лихвените проценти", което предполага, че основната лихва вероятно ще остане на сегашното си ниско от 2,5% поне в следващите няколко месеца.

"Данните за брутния вътрешен продукт, които ще бъдат представени утре, вероятно ще покажат, че икономиката се е забавила рязко през последното тримесечие, оказвайки натиск върху централната банка да запази гъвкавата си политика", каза икономистът за Азия в Capital Economics Кристал Тан, цитиран от WBP Online.

Според последните прогнози на банката се очаква БВП за годината, приключваща на декември 2014 г., да нарасне с 2,5% в сравнение с предишната прогноза от 2,75%. Инфлацията пък се очаква да бъде 2% вместо на 2,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още