IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг пласира първата в историята си емисия ислямски облигации

Административният район на Китай набра 1 млрд. долара при доходност от 2,005%

11:03 | 11.09.14 г. 5
Хонконг пласира първата в историята си емисия ислямски облигации

Хонконг пласира първата в историята си емисия ислямски облигации, набирайки 1 млрд. долара и привличайки поръчки за 4,7 пъти повече от размера на офертата.

Доходността по деноминираните в долари 5-годишни облигации е достигнала 2,005%, се посочва в изявление на правителството. За сравнение, сходните книжа, пласирани от Великобритания през юни, бяха с доходност от 2,036%.

Хонконг и Великобритания продължават борбата си да се превърнат в центрове на ислямските инвестиции. Автономният китайски мегаполис е четвъртият азиатски център с подобно важно значение за Ислямския свят след Малайзия, Индонезия и Пакистан. По-късно през годината се очаква в битката за набирането на капитали от тази част на света да се включат и Люксембург и Южна Африка.

"Поръчките за ислямските облигации на Хонконг показват, че все още има силно търсене за подобен дълг", каза пред Bloomberg Джеси Лю, ръководител на базираната в Куала Лумпур BNP Paribas Investment Partners. "Това може да насърчи и други облигационери да се включат на пазара", добави той.

Продажбата на хонконгския дълг привлече поръчки на стойност 4,7 млрд. долара. Поръчките дойдоха от повече от 120 глобални институционални инвеститора, 47% от които от Азия, 36% от Близкия изток, 11% от САЩ и 6% от Европа.

През миналата седмица Индонезия пласира 10-годишна емисия ислямски дълг, набирайки общо 1,5 млрд. долара при доходност от 4,35%. Причината за високата лихва е оценката на рейтинговите агенции, в това число и Moody Investors Service, която оцени боновете с най-ниската инвестиционна степен – Baa3.

Предлагането на ислямски облигации се покачва с 34 на сто в световен мащаб през 2014 г. до общо 31,1 млрд. долара след достигнатите общо 43,1 млрд. долара за цялата изминала година. През 2012 г. пък бяха отчетени рекордните досега 46,50 млрд. долара според данни на Bloomberg.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
pu10
преди 9 години
Той исляма не позволява и лихвите - ама като гледам и това не им пречи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
И Путин ли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
За 1 млрд. всеки ше стане правоверен :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Jorkata
преди 9 години
Когато парите играят шериата си седи кротко в ъгъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
А знаят ли че според шериата всеки договор сключен с неверник е позволено да се наруши от мюсюлманин както и когато си поиска?Иначе нямам против да приберат парите на фанатизираните откачалки хранещи се с насилие и да ги пуснат да "пият студена вода" след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още