IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в Китай се понижават до 4-годишно дъно през август

Спадът е с цели 17% на месечна и с 14% на годишна база

10:29 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Спадът на чуждите инвестиции поражда допълнителни рискове на фона на опасенията, че китайското правителство може и да не постигне заложения за тази година икономически растеж от 7,5%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Спадът на чуждите инвестиции поражда допълнителни рискове на фона на опасенията, че китайското правителство може и да не постигне заложения за тази година икономически растеж от 7,5%. Снимка: Ройтерс

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Китай се потопяват до 4-годишно дъно на фона на разследванията срещу редица мултинационални компании, обвинени в нарушаване на местното законодателство, и отприщили вълна на недоволство от страна на САЩ, пише Bloomberg.

Границите на азиатската страна са прекосили 7,2 млрд. долара през август. Това е с 14% и със 17% по-малко спрямо година и месец по-рано, сочат последните данни на Министерството на търговията на Китай. Двумесечните спадове са първите двуцифрени намаления от 2009 г. насам, показва справка на информационната агенция.

За първите осем месеца на 2014 г. ПЧИ спадат с 1,8% на годишна база до 78,3 млрд. долара. За сравнение – инвестициите на китайските компании в чужбина скачат с 15,3% до 65,2 млрд. долара.

Американският министър на финансите Джак Лю обвинява китайските власти, че използват антимонополното законодателство, за да принуждават компаниите да намаляват цените, които местните потребители плащат за техните продукти. Според Лю подобни действия биха имали негативно влияние върху двустранните търговски взаимоотношения, разкрива пред Bloomberg анонимно лице, запознато с кореспонденцията.

Пониженията на ПЧИ през юли и август „не са свързани“ с антимонополните мерки на страната, уверява говорителят на търговското министерство Шън Данян.

Оплакването на Лю идва след критиките, отправени от основните американски и европейски бизнес лобита в Китай. Според тях властите във втората по големина икономика дискриминират чуждите корпорации. Срещу редица чуждестранни фирми се водят разследвания. През юли антимонополните органи започнаха такова срещу Microsoft, а държавните медии обвиниха Apple, че използва своите модели iPhone за достъп до държавна информация.

Действията на регулаторите и спадът на чуждите инвестиции пораждат допълнителни рискове на фона на опасенията, че китайското правителство може и да не постигне заложения за тази година икономически растеж от 7,5 на сто.

Последните данни за ПЧИ идват и след публикуването на информацията, че ръстът на индустриалното производство е бил най-слабият от финансовата криза насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още