IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай се забави до 2% през август

Производствените цени в страната отчетоха пореден спад от 1,2%

09:29 | 11.09.14 г.
Инфлацията в Китай се забави до 2% през август

Потребителските цени в Китай нараснаха с по-бавен темп през годината до края на август, а дефлацията в производствените цени се затвърди според очакванията, причинявайки известно притеснение за политиците в Пекин.

Индексът на потребителските цени отчете ускорение от 2% на годишна база през миналия месец според последните данни от Националното статистическо бюро. Пазарните очаквания бяха за разширение от 2,3%, предава WBP Online. Китайското правителство пък има за цел постигането на инфлация в близост до, но под 3,5%.

В навечерието на представянето на данните икономистът за Китай в Capital Economics Джулиан Еванс-Причард заяви, че продължаващото покачване на цената на свинското месо, което се дължи на намаляващия брой на отглежданите животни, вероятно ще постави допълнителен натиск върху потребителските цени в бъдеще.

"Въпреки това ние очакваме инфлацията да остане под контрол", прогнозира Причард. "Покачването на цената на свинското и инфлацията на цените на комуналните услуги може да бъде частично компенсирана от намаляването на натиска върху разходите за жилища", отбелязаха експертите от Capital Economics. По думите им инфлацията на потребителските цени ще достигне около 3% до края на годината.

Междувременно производствените цени спаднаха с 1,2 на сто през годината до края на август, отчитайки още по-рязко отстъпление спрямо месец по-рано, когато индексът на цените на производител намаля с 0,9%.

Инфлацията на производствените цени, която отчита промяната в цените на едро, отчита отрицателна стойност от началото на 2012 г. По думите на Еванс-Причард тенденцията ще продължи с оглед на подновените спадове на цените на суровините на международните пазари в последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още