IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в САЩ достигна 3-годишен връх

Годишният ръст на БВП от 4,6% през второто тримесечие надхвърли първоначално отчетените 4,2%

16:19 | 26.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическият растеж в САЩ достигна 3-годишен връх

Икономиката на САЩ се е разширила през второто тримесечие с най-бързия темп от последните три месеца на 2011 г., след като компаниите засилиха инвестициите, а домакинствата увеличиха разходите.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с ревизираните 4,6% на годишна база в сравнение с предишната оценка от 4,2 на сто, показаха данните на Министерството на търговията във Вашингтон. Увеличението съответства на средната прогноза на 81-те икономисти, анкетирани от Bloomberg и последва спада от 2,1% през първите три месеца на годината.

Ревизията отразява по-големия ръст на корпоративния разходите за оборудване и недвижими имоти. Инвестициите в нежилищни структури са добавили 0,35 процентни пункта към растежа за второто тримесечие – най-много от първите три месеца на 2012 г.

Бизнес инвестициите са се разширили с 9,7% на годишна база в сравнение с по-ранно отчетените 8,4 на сто. Корпоративните разходите за оборудване пък са ревизирани до разширение от 11,2% спрямо по-ранните 10,7%.

Покупките на потребителите, на които се падат почти 70 на сто от икономиката, са се разширили с 2,5 на сто на годишна база – без изменение спрямо предходната оценка.

Разходите за услуги също са останали почти без промяна от предходната прогноза, допринасяйки с 0,42 процентни пункта за растежа. По-рано този месец доклад от Бюрото за преброяване показа, че печалбите на доставчиците на здравни услуги са се покачили след спада през първото тримесечие, тъй като домакинствата са покачили разходите си за тези услуги в резултат на въвеждането на Закона за достъпните грижи на президента Барак Обама.

Материалните запаси са се покачили с 84,8 млрд. долара спрямо година по-рано след отчетените по-рано 83,9 млрд. долара. През първото тримесечие те се увеличиха с 35,2 млрд. долара. Запасите са добавили 1,42 процентни пункта към ръста на БВП през последното тримесечие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pitashtia
преди 9 години
И какъв е извода или дългосрочната прогноза. Ами корпорациите натрупаха рекордни печалби и инвестират в оборудване и сгради, разширяват се, но потреблението почти не расте. При положение че болшинството от останалите страни от Г20 са около и под нулата, всъщност картината не е особено оптимистична.http://***.tradingeconomics.com/united-states/gdp-growth
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още