IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция: Биткойнът не влияе на стабилността на икономиката ни

Криптовалутата няма широко одобрение в страната като търговско платежно средство

17:39 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швеция: Биткойнът не влияе на стабилността на икономиката ни

Биткойнът не е повлиял на стабилността на икономиката на Швеция, показва нов доклад на централната банка на скандинавската страна.

Последното издание на Sveriges Riksbank Economic Review, публикувано на 18 септември, включва статията "Какво е биткойн" с автор Бьорн Сегендорф от отдела за финансова стабилност на банката.

Сегендорф прави широк преглед на алтернативната валута – нейното зараждане, разпространение и ценови движения. Анализът му описва също така възможностите за взаимодействие с шведската крона.

Според експерта плащанията на дребно в Швеция с помощта на криптовалутата са малко на брой и твърде редки в сравнение с други страни. Той използва списъка на търговците в портала Bitcoin.se, като установява, че към средата на август около 30 предприятия приемат биткойни в Швеция.

"Това са най-вече малки фирми и биткойнът не изглежда да има широко одобрение като търговско платежно средство", пише той, цитиран от CoinDesk.

Сегендорф заключава, че голяма част от сделките с биткойни трябва да се провеждат с приемници или податели извън Швеция.

Според анализа шведските домакинства извършват плащания на обща стойност 3 млн. шведски крони дневно, като едва 0,3 на сто от тази сума е посредством алтернативни парични средства.

"Биткойнът няма измеримо въздействие върху шведския пазар на платежни услуги на дребно или финансовата стабилност", отбелязва експертът от централната банка.

В документа също така се отбелязват някои от рисковете и ползите, свързани с криптовалутата. Сред предимствата са децентрализираността, която допринася за по-голямата независимост на системата, както и ниските разходи по сделките.

Рисковете включват висока волатилност на цената, която може да доведе до нестабилност, ако големите финансови организации притежават значителни вложения.

Икономическият преглед на Централната банка на Швеция се публикува на всяко тримесечие и съдържа статии за теми, свързани с полето на действие на институцията. Изследването обаче не е официалната позиция на регулатора, посочва на уебсайта самата банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още