IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк намали прогнозата си за растежа в Германия

Президентът на банката Йенс Вайдман обаче смята, че сегашната икономическа слабост е временна

11:21 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бундесбанк намали прогнозата си за растежа в Германия

Германската централна банка (Бундесбанк) намали прогнозите си за инфлацията в Германия и за икономически растеж до 2016 г., като новият анализ отразява борбата на еврозоната за повишаване на потребителските цени.

Базираната във Франкфурт централна банка намали прогнозата си за инфлацията през 2014 г. до 0,9 на сто спрямо 1,1% в юнската прогноза. Институцията намали прогнозата си за растежа на реалния брутен вътрешен продукт през тази година до 1,4% от 1,9%.

Докато най-голямата икономика в Европа се подкрепя от потребителските разходи и рекордно ниската безработица, ръстът продължава да бъде възпрепятстван от неравномерното и крехко възстановяване на еврозоната. Очаква се на следващото си заседание на 22 януари Европейската централна банка да разгледа предложения за по-широка програма за закупуване на активи, включително и на държавни облигации, твърдят пред Bloomberg двама източника от централната банка, запознати с преговорите.

Въпреки това президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман е оптимист. По думите му има обоснована надежда, че сегашната фаза на слабост е само временна. Вайдман обоснова своята оптимистична прогноза с като цяло доброто състояние на германската икономика. „И то не е положително само за вътрешната конюнктура, но и позволява да видим шансовете за външните пазари“, каза той в доклада.

Според банката инфлацията в страната ще бъде 1,1% през 2015 и 1,8% през 2016 г. Очаква се БВП да се разшири с 1% през 2015 г. Досега очакванията бяха за ръст от 2 на сто. За 2016 г. се предвижда икономиката да нарасне с 1,6%. Тези очаквания обаче не отразяват последните спадове в цените на петрола, предупреждават банкерите.

„Ако цените на суровия петрол останат на това ниско ниво за продължителен период от време, икономическият растеж през 2015 г. и 2016 г. може да се окаже с между 0,1 и 0,2 процентни пункта по-висок от прогнозирания“, пише още Вайдман в доклада. 

Ръстът на потребителските цени в еврозоната се забави до 0,3 на сто през ноември, което е петгодишно дъно и доста под целта на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто. В четвъртък ЕЦБ намали прогнозите си за инфлацията и икономическия растеж в еврозоната до 2016 г.

Рискове за региона са и влошаващите се политически отношения с Русия, след като Европейският съюз наложи санкции срещу страната заради намесата ѝ в украинската криза.

Отделни данни от Германия свидетелстват за изненадващ ръст на фабричните поръчки през октомври. Те са нараснали с 2,5% спрямо предишния месец, показват данни на статистическото бюро във Висбаден. Запитани от Ройтерс анализатори очакваха ръст от 0,5%. Поръчките през септември отчетоха ревизиран ръст от 1,1% (0,8% по предварителни данни).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още