IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS: ЕЦБ ще разшири баланса си до 4,5 трлн. евро

Първите количествени улеснения в Европа ще бъдат представени още през следващата седмица, прогнозира шотландската банка

13:03 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
RBS: ЕЦБ ще разшири баланса си до 4,5 трлн. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде принудена да даде тласък на баланса си по по-драматичен начин, отколкото в момента се прогнозира, за да избегне изпадане в дефлационна спирала на Стария континент, предупредиха икономистите от Royal Bank of Scotland (RBS).

Банката ще трябва да разшири баланса си до колосалните 4,5 трлн. евро, или с 2,3 трлн. евро повече от текущите нива, прогнозираха от RBS. Равнището надхвърля повече от два пъти най-смелите заявки на институцията. Нееднократно президентът на ЕЦБ Марио Драги очерта идеята си за разширяване до нивата от 2012 г., когато балансът достигна 3 трлн. евро, или с около 800 млрд. евро повече от настоящия размер.

Докладът на RBS, озаглавен "Дефлационен мотел: можете да се чекиране на влизане, но не и на излизане", прогнозира, че първите количествени улеснения ще бъдат представени още през следващата седмица, въпреки че те може и да не влязат в сила незабавно.

Според банката комбинираният размер на програмата първоначално ще е около 30 млрд. евро на месец – много по-малко като дял от БВП от първите кръгове на изкупуване на облигации в САЩ, Великобритания и Япония. Това ще доведе до ограничен макроикономически ефект особено с оглед на силния дефлационен натиск от Азия.

За да успее все пак да постигне желания резултат, ЕЦБ в крайна сметка ще увеличи покупките си на облигации още повече. "Те са отвъд кривата, но ако базисната инфлация се забави до нула, обемът на количествените улеснения може да ускори много бързо", посочи докладът.

RBS посъветва клиентите си да купуват "всичко", с изключение на стоки и азиатски активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още