IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите държат 1,2 трлн. евро в европейски ДЦК с отрицателна доходност

Сумата е приблизително 25% от всички правителствени облигации в еврозоната

15:38 | 09.01.15 г. 1
Инвеститорите държат 1,2 трлн. евро в европейски ДЦК с отрицателна доходност

Инвеститорите в еврозоната, търсещи активи убежища на фона на глобалната несигурност, държат под формата на облигации с отрицателна доходност рекордните 1,2 трлн. евро, пише Financial Times.

Сумата е равна на около една четвърт от всички вложения в държавни ценни книжа (ДЦК) в еврозоната. Увеличението спрямо октомври 2014 г. обаче е значително. Тогава равнището бе с 500 млрд. евро по-ниско според данните на Bank of America Merrill Lynch (BoAML).

Общият размер през юни миналата година бе нула. Впоследствие Европейската централна банка (ЕЦБ) приложи нестандартен подход за стимулиране на кредитирането, поставяйки отрицателна лихва по банковите депозити в институцията. По този начин Марио Драги и компания практически принудиха банките да кредитират и по този начин да раздвижат реалната икономика.

"ЕЦБ иска хората да вложат парите си в по-рискови инвестиции", изтъкна Барнаби Мартин, главен кредитен стратег в BoAML. Централната банка на практика създаде "изцяло нов клас активи" – облигациите с отрицателна доходност, чрез понижаване на депозитния си лихвен процент под нулата, каза още той.

Поглеждайки към периферните страни от еврозоната, доходността по 2-годишните облигации на Ирландия се измъкна под нулата за кратко през септември миналата година, но след това се върна обратно на положителна територия.

Подобно развитие имаше и в Испания и Италия, където бяха отчетени спадове до съответно 0,4 на сто и 0,5%.

"Това е наследство от кризата - много мениджъри на фондове все още са наясно с риска на периферните пазари и потенциалната променливост на хоризонта", каза Марчел Александрович, старши икономист в Jefferies.

Данните идват и на фона на повишените очаквания, че на 22 януари ЕЦБ ще предприеме действия по изкупуване на държавен дълг с цел подпомагане на икономическата активност на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Процедурата по прехвърляне на риска от банките към нейните вложители превърнали се вече в ИНВЕСТИТОРИ е изпълнена с драматизъм.Предлаганите на депозитантите пакети с висок кредитен рейтинг са обикновеино токсични облигации които са част от активите на самата банка, Има достатъчно основание да се предполага, че същите тези активи, не са нищо друго освен позабравените от 2008 година американски токсични облигации с които са пълни европейските банки и които сега изпрани се препродават по мрежата на техните вложители.НА НИКОЙ НЕ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ И НЕ ЖЕЛАЕ ДА КОМЕНТИРА, ЧЕ ГРЪМНА И ОЩЕ ЕДИН ФИНАНСОВ БАЛОН ПОДОБЕН НА ТОЗИ СЪС СТРОИТЕЛСТВОТО ПРЕЗ 2008 ГОДИНА.ИДЕ РЕЧ ЗА ШИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ В КОЯТО БЯХА НАЛЕТИ НАД ЕДИН ТРИЛЬОН ДОЛАРА И КОЯТО ПРИ ЦЕНА НА БАРЕЛ ПЕТРОЛ ПО НИСКА ОТ 70 $ ВЕЧЕ Е ВЗРИВИЛА ПАЗАРА НА ТОЗИ ВИД ОБЛИГАЦИИ!Веселото тепърва предстои. Ще вдигаме ли чаши с чешмена вода за да полеем успехите на БНБ в инвестиционната и дейност. И само на БНБ ли?Ами частните фондове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още