IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свитата ликвидност може да пресуши интереса към борсово търгуваните фондове

Има немалък шанс за срив, ако станем свидетели на отрицателна възвръщаемост, коментира експерт

09:49 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Свитата ликвидност може да пресуши интереса към борсово търгуваните фондове

Понижените кредитни стандарти сред емитентите на облигации може и да притесняват някои анализатори, но инвеститорите, особено насочващите се към борсово търгуваните фондове (Exchange-traded funds – ETFs), също биха могли да се окажат голям пазарен риск, ако потокът от ликвидност пресъхне.

"Собствеността е по-чувствителна към потоците от ликвидност" на фона на 37-те процента от американските корпоративни кредити, които са притежавани от домакинства и фондове. Това посочи в интервю пред CNBC Алберто Гало, ръководител на звеното за европейско кредитиране в Royal Bank of Scotland (RBS).

"Има немалък шанс за срив, ако станем свидетели на отрицателна възвръщаемост и инвеститорите изтеглят още средства", каза още експертът.

По това време миналата година глобалните пазари бяха подложени на тежки разпродажби, след като Федералният резерв на САЩ декларира желанието си да започне свиване на покупките на държавни и ипотечни бонове. Отливът бе затвърден впоследствие и от сигналите, че институцията планира покачване на лихвените проценти с оглед на подобряващата се икономическа ситуация отвъд Океана.

Докато във взаимните фондове попадат едва около 5 на сто от глобалните парични инвестиции, то при борсово търгуваните фондове "обемът е по-малък, по принцип около 0,5%", посочи Гало.

"Това може да доведе до продажби на още повече облигации... Някои облигации са много малки, но се държат от много взаимни и борсово търгувани фондове. Това са връзки, които биха могли да попаднат под още по-голям натиск", каза той.

Евентуалната належаща нужда от разпродажби на облигации може да се появи, въпреки че ликвидността на вторичния пазар на облигации вече е затегната. Въпреки обемът на кредитната търговия, който бе стабилен при около 20 млрд. долара дневно през последните 5 години, пазарът на корпоративни облигации е нараснал с около 60 на сто от 2007 г. насам, посочиха в скорошен анализ експертите от RBS. По думите им обаче данните на Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (Securities and Exchange Commission – SEC) показват, че около 20 на сто от корпоративните облигации изобщо не се търгуват.

Изготвяният от експертите от RBS измерител на ликвидността, наречен Liquid-o-meter, показа, че средствата на кредитния пазар са намалели с около 70 на сто от началото на финансовата криза през 2008 г., въз основа на комбинацията от спадовете на дълговия пазар, обемите на търговията и разходите по сделките.

Облигационните пазари вече отчитат изходящи потоци. През последните две седмици изтичането на средства от ETF-ите върху американските облигации и взаимни фондове е достигнало 1,56 млрд. долара, докато при фондовете с висока доходност спадът е бил в размер на 11,87 млрд. долара, според данни на Jefferies.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още