IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство се забавя за втори пореден месец през януари

Данните на HSBC подчертават мудното развитие на китайската икономика и добавят допълнителен сигнал за възможно разхлабване на паричната политика

10:09 | 23.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайското производство се забавя за втори пореден месец през януари

Производствената активност в Китай остава на червена територия за втори пореден месец, подчертавайки мудното развитие на местната икономика и добавяйки допълнителен сигнал за възможно разхлабване на паричната политика.

Индексът на мениджърите по доставките за Поднебесната империя, изготвян от HSBC, показа ниво от 49,8 пункта след отчетените 49,6 пункта през декември, отчитайки първия си спад от седем месеца. Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването.

"Ситуацията все още не е драматична, но продължаваме да виждаме свиване в Китай", заяви Фредерик Нойман, съръководител на звеното за Азия в HSBC. "Не е износът нещото, което е проблематично, а битовият сектор. Там все още има недостатъчно кредитиране за малкия и среден бизнес, което се очаква да помогне за стабилизирането на производство", добави той.

Изследването показа, че крайното търсене на китайски стоки е нараснало през този месец, но покачването е било скромно, като подиндексите за новите поръчки и новите поръчки за износ кръжат в близост до прага от 50 пункта.

Като отражение на срива на цените на петрола, които спаднаха повече от наполовина в последните шест месеца, подиндексът за цените на производствените ресурси потъна до 39,9 пункта, което е невиждано равнище от разгара на световната финансова криза.

Икономиката на Китай се разшири с най-бавния темп от 24 години през 2014 г. Брутният вътрешен продукт нарасна със 7,4%, оставайки леко под целта на властите за равнище "около 7,5%".

Все повече анализатори прогнозират допълнителни ходове от страна на централната банка с цел подпомагане на икономиката. Китайската централна банка изненада пазарите през ноември, свивайки лихвите за първи път от 2012 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
мудното развитие на китайската икономика им е донесло 60% ръст на заплатитеHow China Deals With Deflation: A 60% Pay Raise For 39 Million Public Workershttp://***.zerohedge.com/news/2015-01-22/how-china-deals-deflation-60-pay-raise-39-million-public-workersкога ли и в България, толкова развита страна в ЕС ще има такова нещо ..... както при тези, които ядат само гарнитурата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
GoldBear
преди 9 години
чугунче става въпрос за Китай не за Сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Стефчо
преди 9 години
Данните на HSBC подчертават мудното развитие на китайската икономика Вучев, това е много евтина пропаганда. 7,4 % годишен ръст срещу около 10 % ръст на САЩ за периода 2008 - 2015 г. не е мудно развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още