IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското производство продължи да се разширява през януари

Секторният PMI индекс нарасна до 51 пункта в сравнение с 50,6 пункта през декември

11:51 | 02.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейското производство продължи да се разширява през януари

Европейският производствен сектор е останал за зелена територия през януари въпреки смесените сигнали, идващи от най-големите икономики в региона – Германия и Франция, пише WBP Online.

Секторният PMI индекс за еврозоната нарасна до 51 пункта през януари в сравнение с 50,6 пункта през декември, оставайки в експанзия за пореден месец според данните на Markit Economics.

"Производството в еврозоната показва признаци на оттласкване от стагнацията в началото на годината, но темпът на експанзия остава разочароващо оскъден, което защитава решението на ЕЦБ да предприеме драстични мерки за съживяване на икономиката", отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

"Базуката с количествените улеснения на ЕЦБ трябва да даде тласък на икономиката на еврозоната чрез засилване на доверието на бизнеса и потребителите, както и чрез отслабване на еврото. Спадът на валутата трябва да разшири приходите на производителите износители през следващите месеци. По-ниските цени на петрола също ще помогнат за намаляване на производствените разходи, освобождавайки повече средства на потребителите за харчене за други стоки", изтъкна той.

В Германия – двигателят на еврозоната, производственият сектор остана в експанзия. PMI индексът отчете ниво от 50,9 пункта. Във Франция пък – втората най-голяма икономика на континента, секторът не успя да премине отвъд чертата и нарасна по-слабо до 49,2 пункта.

В Италия производствена активност отчете резултат от 49,9 пункта очакванията за преминаване в разширение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още