IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай падна до петгодишно дъно

Трендът поражда опасения за икономиката на страната и очаквания у анализаторите за нови мерки от страна на властите

14:14 | 10.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Китай може да изпадне в още по-сериозни затруднения. Потребителските цени в страната са паднали в началото на годината до петгодишно дъно.

Инфлацията в азиатската страна през януари е спаднала под 1 процент, отбелязвайки най-слабия си темп от над пет години, предадe DPA.

Официални данни, публикувани днес, сочат, че миналия месец потребителските стоки са поскъпнали с 0,8 на сто спрямо декемврийските 1,5 процента. Цените на храните, които будят безпокойство сред много домакинства, са се покачили с умерено - с 1,1 на сто.

Отслабването на инфлацията се дължи отчасти на Лунната нова година, която започва по различно време през януари или февруари, отбелязва агенцията.

Забавянето на ценовия растеж се отдава и на по-топлото време през периода, както и на световните цени на петрола, допълва DPA.

Преди всичко цените на производителите спадат с много повече от очакваното. Те отчитат спад от 4,6%. Тенденцията, която продължава вече 35 месеца, тук се ускорява силно. Вътрешното търсене в Китай остава слабо, а освен това и спадащите цени на суровините натискат инфлацията надолу.

Втората по големина икономика в света страда от спада на жилищния пазар и слабото запълване на капацитетите на фабриките, като дори е заплашена от дефлация. С това се увеличава и натискът върху властите в Пекин да предприемат мерки за насърчаване на растежа.  

Сега експертите очакват нови мерки на централната банка за насърчаване на растежа. Заради спекулациите за нови мерки китайските фондови борси отчетоха слаб ръст в началото на сесията. По-късно обаче Shanghai Composite загуби 1% от стойността си.

За последно централната банка на Китай насърчи слабата конюнктура в началото на февруари. Тогава People's Bank of China (PBOC) реши да намали съотношението на задължителните резерви на банките с 50 базисни пункта до 19,5%. Ходът е първата подобна мярка от май 2012 г.

Все по-ниската инфлация – последица от икономическата слабост и спада на цените на петрола, също е трън в очите на PBOC. След последните данни сега експертите очакват банката да вземе нови мерки. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още