IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай сви съотношението на задължителните резерви на банките до 19,5%

Очаква се мярката да помогне за стабилизирането на забавящата се икономика

15:03 | 04.02.15 г.
Китай сви съотношението на задължителните резерви на банките до 19,5%

Китайската централна банка разшири мерките си за стимулиране на икономиката на фона на нарастващите опасения за темпа на разширение на втората най-голяма икономика в света, пише CNBC.

Централната банка на страната реши да намали съотношението на задължителните резерви на банките с 50 базисни пункта до 19,5%. Ходът, който влиза в сила от четвъртък, е първата подобна мярка от май 2012 г.

Според институцията мярката ще спомогне за стабилизирането на икономиката. Банката добави, че това също така ще помогне за стимулиране на социалното финансиране.

Азиатските пазари бяха затворени по време на новината, но в Европа индексите получиха известен тласък. Акциите на част от добивните компании, като Fresnillo, чийто бизнес е обвързан с Китай, поскъпнаха след обявяването на решението.

Подобен тласък се очаква в четвъртък и в Австралия и Нова Зеландия, чиито икономики са силно зависими от Поднебесната империя, а валутите им реагират рязко на всяка новина от Китай.

Ходът на Китайската централна банка е вследствие от намаляване на едногодишната лихвена ставка по кредитирането през ноември. Според повечето анализатори подобни действия са мотивирани от мекия курс на паричната политика на централната банка, който цели стимулиране на растежа.

Данните, публикувани през миналия месец, показаха, че икономиката на Китай е нараснала с най-бавния си темп в последните 24 години през 2014 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) се покачи със 7,4% спрямо 7,7% през 2013 г. Целта на правителството пък бе за равнище от около 7,5%.

Забавянето дойде в момент, когато новото ръководство на страната засилва регулациите, ограничава „прегряването“ на кредитния пазар и поема към курс на стимулиране на вътрешното потребление, а не на експорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още