IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките инвестиции в Китай скачат с 30% през януари

Секторът на услугите и производството на висококачествени изделия привлякоха интереса на инвеститорите

09:27 | 16.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преките инвестиции в Китай скачат с 30% през януари

Китай записва силен ръст на преките чужди инвестиции (ПЧИ) през януари въпреки слабия икономически растеж и след като секторът на услугите и производството на висококачествени изделия привлякоха интереса на инвеститорите, показват правителствени данни, цитирани от MarketWatch.

Освен това китайските компании продължават да проявяват засилен интерес към инвестиции в чужбина, като голяма част от тях са насочени към Европа.

През януари 2015 г. Китай привлече инвестиции за 13,92 млрд. долара, което е с 29,4% повече спрямо година по-рано, и над декемврийските 13,32 млрд. долара, сочат актуалните данни на Министерството на търговията.

От там съобщават, че две трети от преките инвестиции през месеца са се насочили към сектора на услугите, докато производството на изделия от висок клас привлече голяма част от останалата една трета.

ПЧИ забавят темпото, след като традиционният промишлен сектор на Китай губи конкурентоспособност заради ръста на разходите за труд и на други разходи, но секторът на услугите успява да компенсира този спад.

През 2014 г. ПЧИ в Поднебесната империя нараснаха с минималните 1,7% до 119,6 млрд. долара, след като през 2013 г. се покачиха с 5,3%.

Въпреки че чуждите инвестиции продължават да прииждат в страната, други форми на капитал се изтеглят. През четвъртото тримесечие на 2014 г. Китай регистрира нетен дефицит от 91,2 млрд. долара по капиталовата и финансовата си сметка, което е десетократно увеличение в сравнение с третото тримесечие, показват предварителни данни за състоянието на платежния баланс.

Същевременно инвестициите на китайските компании в чужбина достигат 10,17 млрд. долара пре януари. Това е ръст от 40,6 на сто на годишна база. Пекин окуражава местните фирми да инвестират зад граница, за да повишат и затвърдят присъствието си на глобалния пазар.

През първия месец на 2015 г. Китай инвестира 3,17 млрд. долара в страните членки на Европейския съюз при едва 170 млн. долара през същия месец година по-рано. До голяма степен сумата се дължи на инвестициите за 2,9 млрд. долара, извършени от China National Petroleum Corp. в Холандия.

Инвестициите в Хонконг и в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) са нагоре с 11,5% и 65,6%, съответно. Инвестициите в Русия са без промяна, докато се понижават рязко в Япония и Австралия, разкриват още правителствените данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още