IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CBI: Британската икономика ще запази своята инерция през 2015 г.

Оценката на Конфедерацията на британската индустрия е базирана на допускането, че АЦБ няма да вдигне лихвите поне до началото на 2016 г.

09:23 | 17.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
CBI: Британската икономика ще запази своята инерция през 2015 г.

Тази година икономическият растеж на Великобритания ще запази своята инерция. Това ще се случи на фона на по-евтиния петрол и ниската инфлация, прогнозират от Конфедерацията на британската индустрия (CBI), пише WBPOnline.

Организацията ревизира в посока нагоре оценката си за икономическия ръст на британската икономика през 2015 г. – до 2,7% от 2,5 на сто, колкото прогнозира през ноември.

Оптимистичната оценка е базирана на допускането, че Английската централна банка (АЦБ) няма да повиши лихвите поне до началото на 2016 г. По този начин и растежът ще получи подкрепа, като ще бъде 2,6% догодина, гласи прогнозата на CBI.

Организацията предупреждава за политическата волатилност - както в страната, така и в чужбина, която се увеличава с наближаването на парламентарните избори в страната.

„Фискалната позиция остава в центъра на вниманието, а нестабилността в Украйна продължава. В резултат на това износителите по-трудно си осигуряват поръчки, а нетната търговия едва ли ще предостави така желания стимул за растежа в следващите две години“, заключава CBI.

„Растежът на британската икономика продължава да е по-бърз спрямо този на други страни в Европа, а прогресът е умерен. Докато по-ниските цени на петрола поддържат по-ниски разходите за фирмите и домакинствата, компаниите в Северно море изпитват трудности, съкращавайки работни места и инвестиции в енергийния сектор“, заявяват още от CBI.

Растежът на брутния вътрешен продукт на страната се забави до 0,5% през четвъртото тримесечие от 0,7%, колкото бе през третото, показаха предварителните оценки на британската статистика. По-ниската инфлация и по-високото потребление би трябвало да повишат втората оценка.

АЦБ очаква ръст от 2,9% за 2015 г. и за 2016 г. Според финансовата институция по-евтиният петрол трябва да окаже подкрепа за реалните доходи и потребителските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още