IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия издаде първите в историята си 5-годишни ДЦК с отрицателна доходност

Властите в Берлин набраха 3,28 млрд. евро при среднопретеглена годишна доходност от минус 0,08%

15:01 | 25.02.15 г. 4
Германия издаде първите в историята си 5-годишни ДЦК с отрицателна доходност

Германия издаде 5-годишни облигации с падеж през април 2020 г. на стойност 3,28 млрд. евро при отрицателна доходност, съобщава руският портал "Финмаркет".

Среднопретеглената годишна доходност по облигациите достигна отрицателна стойност от минус 0,08%.

Това е първата отрицателна доходност по държавните ценни книжа в историята на Германия. Според данните на Bloomberg доходността е най-ниската по 5-годишни облигации и в историята на цялата еврозона.

По-рано този месец Финландия пусна подобни облигации с доходност от минус 0,02%.

Доходността по 5-годишните германски облигации на вторичния пазар спадна в сряда до 0,73%, след като на 20 февруари лихвата спадна до рекордните минус 0,086%.

Отрицателна доходност означава, че инвеститорите, които купуват облигациите практически плащат за това, получавайки по-малка сума от първоначално вложената в края на падежа. ДЦК с отрицателна доходност се използват обаче от много големи инвеститори, които по този начин диверсифицират портфейлите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 9 години
"ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ", "ДИВЕРСИФИКАЦИЯ НА ПОРТФЕЙЛА" - в превод това означава да ползваш законова форма да платиш по малко от това което дължиш ! Така да се каже - ПО ДОБРЕ НЕЩО В БЮДЖЕТА ОТКОЛКОТО НИЩО! ЯВНО, ЧЕ И ПРИ ШВАБИТЕ ПРОБЛЕМИТЕ СЪС СЪБИРАЕМОСТТА СА СЕРИОЗНИ!Не знам дали ние ще станем като тях , но със сигурност ТЕ ЩЕ СТАНАТ КАТО НАС!С какъвто се събереш такъв ставаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
10% е максимума на лихвата! Не спекулирайте с тази глупост! Обяснението беше, че не искат да дават посока на пазара къде очаква българското правителство лихвата, което само по себе си е доста професионално отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Пазарът тотално е полудял! Да вземат и на Гърция да дадат заем с отрицателна лихва и Ципрас ще почне да играе сиртаки :) Сигурен съм, че гърците дори биха се съгласили да им увеличат дълга при такива условия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Черешко Горанов да се поучи - къде са 10%, къде са -0.08% !Родният ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още