IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в еврозоната спадна и през януари

Паричният агрегат M3 нарасна с годишен темп от 4,1% през миналия месец, показват данните на ЕЦБ

15:46 | 26.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кредитирането в еврозоната спадна и през януари

Кредитите за частния сектор в еврозоната отново са намалели през януари, но с по-бавни темпове, докато внимателно следеният паричен агрегат M3 нарасна повече от очакванията, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ).

В своя месечен доклад базираната във Франкфурт институция посочи, че паричното предлагане M3 във валутния съюз е нараснало с годишен темп от 4,1% през миналия месец, надхвърляйки прогнозите за ръст от 3,7%. Агрегатът M3 cе покачи с 3,6% през декември, припомня WBP Online.

Тенденцията за плавен ръст на количеството пари в икономиката дойде, след като ЕЦБ обяви множество безпрецедентни мерки на паричната политика, целящи да увеличат паричната база драстично.

Междувременно кредитирането на частния сектор спадна с 0,1% спрямо същия период на миналата година през януари, подобрявайки се все пак спрямо спада от 0,5%, отчетен през декември 2014 г. Анализаторите прогнозираха свиване на отпуснатите заеми с 0,3%. 

И все пак измерителят остана на червено за 33-ти пореден месец.

Що се отнася до останалите подиндекси, годишният темп на прираст на кредитите за домакинствата е бил -0,2% през януари в сравнение с -0,3% през декември. Годишният темп на прираст на кредитите за покупка на жилища – най-важният компонент на заемите за домакинствата, пък остана 0% през януари в сравнение с -0,1% в предходния месец.

Слабото кредитиране е сред основните проблеми на еврозоната и една от ключовите цели на ЕЦБ, тъй като фирмите разчитат предимно на финансиране от банките. Заемодателите обаче не са склонни да раздават лесно пари, тъй като с оглед на проблемната икономика много от кредитите в крайна сметка стават лоши и изплащането им се оказва проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още