IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0,3% в последното тримесечие на 2014 г.

Резултатът съвпадна с предварителната оценка, но надхвърли леко първоначалните очаквания на анализаторите

13:14 | 06.03.15 г. 1
Икономиката на еврозоната е нараснала с 0,3% в последното тримесечие на 2014 г.

Икономиката на еврозоната се е засилила леко през последното тримесечие на миналата година, показват последните данни на Евростат от петък. Въпреки че цифрите са по-солидни, отколкото се очакваше първоначално, под повърхността все още прозират високата безработица и ниските заплати, които потискат стандарта на живот на Стария континент, пише WBP Online.

Общият брутен вътрешен продукт (БВП) на 18-те страни, които споделят единна валута (Литва се присъедини към валутния съюз от 1 януари 2015 г.), се покачи с 0,3% в периода септември-декември на тримесечна база след покачването с 0,2% през третото тримесечие на 2014 г.

Предварителните данни, представени на 13 февруари, показаха сходен резултат, който надхвърли първоначалните очаквания за растеж от 0,2%.

Измерен на годишна база, БВП на блока се разшири с 0,9% след ръста от 0,8% в предишното тримесечие. И тук равнището съвпадна с първоначалната оценка.

Въпреки всичко темпът на възстановяване остава бавен, тъй като Европа все още се бори с наследството на кризата от 2008 г.

Ръстът на Германия (0,7%) изпревари този на Франция (0,1%) и Италия (0%), докато някои държави, включително Португалия (0,5%), Испания (0,7%), Холандия (0,5%) и Словакия (0,6%) записаха относително силни повишения. Гърция пък продължи да е на червена територия (-0,4%).

Частното потребление продължава да е основният двигател на растежа, но инвестициите не успяват да се възстановят, а износът не прави почти нищо, за да подкрепи растежа.

По-рано Европейската комисия обяви очакванията си, че икономиката на блока се е разширила с едва 0,8% през 2014 г. Въпреки това европейските власти посочиха, че по-бързият растеж предстои. Възстановяването в блока се очаква да се засили до 1,3% ръст през 2015 г. и 1,9% през 2016 г., се посочва в най-новата прогноза на Европейската централна банка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
............а Гърция продължава да е на червена територия ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още