IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай се ускори до 1,4% през февруари

Индексът на производствените цени обаче отчете най-значителното си отстъпление от октомври 2009 г.

09:16 | 10.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Китай се ускори до 1,4% през февруари

Инфлацията на потребителските цени в Китай се ускори през миналия месец, но дефлацията в производствените цени се задълбочи, предизвиквайки още по-разгорещен дебат за въздействието на по-ниските цени на суровините върху представянето на втората по големина икономика в света.

Индексът на потребителските цени в Китай нарасна с 1,4% на годишна база през февруари, ускорявайки се от ръста от 0,8% през януари, когато бе отчетено най-ниското равнище от повече от пет години. Пазарните участници прогнозираха по-леко покачване до 1%, предава WBP Online.

Същевременно индексът на производствените цени спадна с 4,8% спрямо същия период на 2014 г., отчитайки най-значителното си отстъпление от октомври 2009 г. Прогнозата на пазара бе за по-леко отстъпление от 4,3%.

Икономистът от Capital Economics Марк Уилямс отбеляза, че ситуацията с цените в Китай е "сложна", тъй като "промените във вътрешното търсене са двигател на промени в цените на суровините в световен мащаб, които стоят зад забавянето на инфлацията в Китай и на други места през последните месеци. Като такива, пропадащите цени на вноса могат да са резултат на слабост във вътрешната икономика".

Китай е един от най-големите вносители на суровини, като например желязна руда, в света, но по-ниските нива на икономически растеж през последните години доведоха до намаляване на търсенето им. По този начин това доведе и до намаляване на цените, в някои случаи доста рязко.

Въпреки че ситуацията в Китай може да бъде разглеждана като причина за по-ниските цени, страната все пак е един от най-големите бенефициенти, тъй като основните облагодетелствани са потребителите и предприятията.

Някои икономисти изразиха опасения, че Поднебесната империя е близо до изпадане в трайна дефлация по примера на другия икономически гигант на континента – Япония. Уилямс обаче посочи, че рискът от дефлация е най-голям за икономиките с висока безработица, слаб растеж и ограничени възможности за политическа намеса. "Китай не се вписва в нито една от тези групи", каза експертът.

Централната банка на Китай намали лихвените проценти на два пъти през последните няколко месеца. Ставките обаче са все още на сравнително високи нива, което дава допълнителни възможности за маневри от властите в Пекин с цел стимулиране на растежа и инфлацията.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още