IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчете инфлация от 0,1% годишно през февруари

Потребителските цени в най-голямата европейска икономика се върнаха към растеж след спада с 0,4% за януари

10:30 | 12.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия отчете инфлация от 0,1% годишно през февруари

Водещата икономика в Европа – Германия, е отчела минимална инфлация през февруари, показаха окончателните данни на Федралната статистическа служба Destatis в четвъртък, които потвърдиха първоначалните, съобщава WBP Online.

Инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната спрямо същия период на миналата година е 0,1%, последвайки дефлацията от 0,4% годишно през януари, когато измерителят остана на отрицателна територия за първи път от над пет години (юли 2009 г.)

Измерен на месечна база, индексът на потребителските цени през февруари е преминал отново на зелено, ускорявайки се с 0,9% след спада от 1,1% в предишния месец. Основният фактор за забавяне на инфлацията са спадащите в последните месеци цени на енергията.

Междувременно потребителските цени във Франция са останали на червено на годишна база през втория месец на 2015 г. на фона на икономическите предизвикателства пред страната, идващи главно от слабия икономически растеж и ограниченото потребителско търсене.

Данните на Националния институт за статистика и икономически изследвания INSEE показаха, че инфлацията във втората по големина икономика в еврозоната е отчела отрицателната стойност от 0,3% през февруари – малко по-добре от -0,4% през януари, когато измерителят премина на дефлационна територия за първи път от октомври 2009 г. Пазарните анализатори очакваха нов спад с 0,4%.

Измерена на месечна база, френската инфлация се е ускорила с 0,7% след спада от 1% в предходния месец. Анализаторите прогнозираха ръст на цените от 0,6% за отчетния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още