IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в еврозоната са привлекли 97,8 млрд. евро от евтините пари на ЕЦБ през март

Отпуснатите по програмата TLTRO средства надхвърлиха повече от два пъти предварителните очаквания

13:46 | 19.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките в еврозоната са привлекли 97,8 млрд. евро от евтините пари на ЕЦБ през март

Търговските кредитори в еврозоната ca привлекли през мартенския аукцион 97,8 млрд. евро от евтиното финансиране на Европейската централна банка (ЕЦБ), като равнището надхвърли повече от двойно предварителните очаквания на анализаторите, предава Ройтерс.

Средства са отпуснати като част от целенасочените дългосрочни операции по рефинансиранe (Targeted longer-term refinancing operations – TLTRO). Предварителните очаквания на експертите бяха за равнище от около 40 млрд. евро за втория месец на годината.

Постиганото през този месец ниво на отпуснали евтини пари надхвърли и първия търг на TLTRO, проведен през септември миналата година, когато банките си набавиха средства на стойност 82,6 млрд. евро. Като цяло, ЕЦБ е разпределила 212,44 млрд. евро чрез кредитните операции, което обаче е доста под очакваните 400 млрд. евро.

Евтините дългосрочни заеми на ЕЦБ за банките в еврозоната са част от пакета стимули на институцията, които имат за цел да стимулират кредитирането в региона, ръстът на цените и съответно – на цялостната инфлация в региона. В комбинация със стартиралите по-рано този месец покупки на правителствени облигации, ЕЦБ планира да разшири баланса си с над 1 трлн. евро до края на 2016 г., докогато по план ще бъдат реализирани още пет кръга на TLTRO.

С оглед на не особено големия успех на операциите към момента някои експерти и анализатори спекулират, че ЕЦБ ще се опита да направи TLTRO още по-привлекателни. Промените в условията се очаква да дойдат в някое от предстоящите заседания на институцията.

В основата си TLTRO са предназначени да "подобряват функционирането на трансмисионния механизъм на паричната политика чрез подкрепа на банковото кредитиране за реалната икономика", посочва ЕЦБ на официалния си уебсайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
draifuss
преди 9 години
Нали пуснаха само 10 милиарда евтини от къде са другите 90 не става ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още