IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да примами банките с по-добри условия по таргетираните заеми

Европейските кредитори може да наберат до 170 млрд. евро през декември, смятат анализатори

15:23 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ може да примами банките с по-добри условия по таргетираните заеми

След доста слабото търсене и неуспешния старт през септември банките от еврозоната ще получат още един шанс да си осигурят дял от 4-годишните таргетирани дългосрочни операции по финансиране (TLTRO) на Европейската централна банка (ЕЦБ) на 11 декември.

TLTRO според ЕЦБ са предназначени да "подобряват функционирането на трансмисионния механизъм на паричната политика чрез подкрепа на банковото кредитиране за реалната икономика".

Някои експерти и анализатори спекулират, че ЕЦБ ще се опита да направи TLTRO още по-привлекателни, като промяната може да дойде най-рано на заседание на Изпълнителния съвет на ЕЦБ в четвъртък, предава WBP Online.

Една от банките, JPMorgan, твърди, че очаква спад на фиксирания процент по кредитите с 10 базисни пункта до 0,05%, колкото е и основната лихвена ставка в еврозоната. Кредиторът се надява и централната банка да увеличи сумите, които банките могат да заемат.

Въпреки това няколко източници от гилдията заявяват пред медиите, че опитът за предоставяне на нов транш от заеми през декември ще бъде осъществен при първоначалните условия.

"Няма нужда от повече стимули в момента, поне не и докато не получим по-ясна картина", казва един от източниците на ЕЦБ, запознати с въпроса. Друг източник добавя, че промяната на условията по TLTRO не е била обсъждана на високо ниво в ЕЦБ, но това може и да се промени, ако икономическото представяне забуксува допълнително.

Банките може да заемат общо до 400 млрд. евро в първите два кръга на TLTRO през септември и декември. Въпреки това след разочароващите 82,6 млрд. евро през септември очакванията са кредиторите да успеят да наберат до 170 млрд. евро през декември според анкета на Ройтерс сред анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още