IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ стартира количествените улеснения със свежа ликвидност от 1,7 млрд. евро

Водената от Марио Драги институция инжектира средствата в банковата система на Стария континент

08:59 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ стартира количествените улеснения със свежа ликвидност от 1,7 млрд. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) e закупила обезпечени с активи облигации на стойност 1,7 млрд. евро през първата седмица на най-новата си програма за разхлабване на паричната политика на Стария континент. Ходът бе поредната стъпка от опитите на институцията да съживи растежа на борещата се да не изпадне повторно в рецесия еврозона.

ЕЦБ започна покупки на обезпечени облигации – високо оценен банков дълг, подкрепен от базови активи, като ипотеки, на 20 октомври, припомня WBP Online. Това е третият път, когато банката прибегна до покупките на обезпечени облигации за последните шест години. Първите две програми на институцията, ръководена от Марио Драги, бяха на обща стойност 44,2 млрд. евро.

Поредният опит на Драги и компания има за цел да съживи растежа и да предотврати заплахата от дефлация в еврозоната. Основният фокус е насочен към осигуряването на свежа ликвидност на кредиторите, които от своя страна трябва да я предоставят на гръбнака на всяка една икономика – малките и средни фирми.

Инвеститорите следят отблизо ситуацията около стимулите на ЕЦБ, за да преценят колко бързо водената от Драги институцията ще осъществи обещанието си да увеличи баланса си с 1 трлн. евро.

Покупката на обезпечени активи на стойност 1,7 млрд. евро още през първата седмица сигнализира, че банките вероятно ще бъдат по-агресивни в своята цел да разширят баланса си. Очакванията са базираната във Франкфурт институция също така да започне да изкупува обезпечените с активи ценни книжа и на други частни компании в опит да подпомогне дейността им.

Въпреки това анализаторите предупреждават, че ЕЦБ ще бъде изправена пред трудност да разшири баланса си с 1 трлн. евро предвид заявката си да изкупува само високо оценен дълг.

Минути преди отварянето на фондовите борси на Стария континент във вторник едно евро се търгува за 1,2702 при минимално повишение от 0,02 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още