IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската централна банка намалява подкрепата си за реала

Институцията ще прекрати в края на месеца новите суапови търгове, въведени през 2013 г., за да стимулират валутата

12:26 | 26.03.15 г.
Бразилската централна банка намалява подкрепата си за реала

Бразилската централна банка ще намали подкрепата си за реала, слагайки край на суаповата програма в помощ на валутата си, предава Bloomberg.

Институцията ще прекрати в края на този месец новите суапови търгове, които бяха въведени в подкрепа на валутата. Паричният орган ще продължи само да изпълнява ангажиментите си спрямо старите договори.

"Краят на суаповата програма може да ограничи инвеститорския апетит за валутата", каза Дивес Рибейро, валутен анализатор във Fair Corretora de Cambio в Сао Пауло.

Гуверньорът на централната банка Александре Томбини каза пред депутатите във вторник, че валутните суапове са изпълнили целите си, като добави, че разширяването на падежите на съществуващите договори е подходяща мярка в краткосрочен и средносрочен план.

"Програмата за суапове изигра важна роля в насърчаването на финансовата и икономическа стабилност, както и в намаляването на нестабилността на валутата", заяви Томбини.

Програмата, която започна през 2013 г., за да ограничи нестабилността, се оказа обаче недостатъчна, за да се предпази бразилския реал от резкия спад от 25% през изминалата година до най-ниското му ниво от 2003 г. насам. "Суаповете се превърнаха във фискална тежест, след като нараснаха до около 113 млн. долара", посочи Алберто Рамос, главен икономист за Латинска Америка в Goldman Sachs Group.

Промяната е "много добре дошъл ход и стъпка напред за улесняване на необходимата макроикономическа корекция", отбеляза още той. Една надценена валута "засяга конкурентоспособността на редица търгуеми сектори в икономиката и допринася за значително нарастване на дефицита по текущата сметка."

По време на обедната търговия на Стария континент един щатски долар се разменя за 3,2 реала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още