IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалните заплати в Германия с по-силен ръст от очакваното през 2014 г.

За това увеличение са допринесли едновременно редовните заплати и извънредните премии, поясняват от статистическото бюро

15:38 | 26.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В номинално изражение германските заплати са се увеличили с&nbsp; 2,6 на сто през 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В номинално изражение германските заплати са се увеличили с  2,6 на сто през 2014 г. Снимка: Ройтерс

Реалните заплати в Германия са нараснали с 1,7 на сто през 2014 година, което е повече от очакваното и най-голямото увеличение от 2008 година. Това сочат преразгледаните към леко повишение данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от DPA.

В началото на февруари статистическата служба обяви, че миналата година реалните заплати са се повишили с 1,6 на сто, което също е най-голямо нарастване от 2008 година, откогато Destatis следи този показател.

В номинално изражение германските заплати са се увеличили с  2,6 на сто през 2014 година, според преразгледаните към повишение данни. В първата си оценка Destatis обяви нарастване от 2,4 на сто.

„За това увеличение са допринесли едновременно редовните заплати и извънредните премии", подчертава статистическата служба. В началото на февруари тя бе уточнила, че силното увеличение на реалните заплати миналата година се обяснява предимно със слабото нарастване на потребителските цени, които са се покачили само с 0,9 на сто през 2014 година.

През 2013 година реалните заплати в Германия се понижиха за  първи път от кризисната 2009 година, свивайки се с 0,1 на сто, главно в резултат на намалените извънредни премии, показват данни на Destatis.

Миналата година бе последната без минимално заплащане в  Германия. От 1 януари 2015 година влезе в сила закон, определящ  за първи път долен праг на почасовото заплащане от 8,50 евро брутно.

БТА 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още