IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският производствен сектор отчита слаб растеж през април

Икономиката на страната продължава да се забавя, правителството представи нови мерки за стимулиране на заетостта

11:53 | 01.05.15 г.
Китайският производствен сектор отчита слаб растеж през април

Китайският производствен сектор е отчел слаб растеж през април – още едно доказателство, че втората най-голяма икономика в света се бори да запази набраната скорост, съобщава CNBC.

Официалният PMI индекс отчита ръст до 50,1 пункта през април – малко над очакванията на анализаторите (50 пункта). Данните са гранични и потвърждават, че икономиката не се развива добре и растежът остава слаб, коментира Наото Сайто, старши икономист в Daiwa Securities.

Непроизводственият PMI индекс се понижава до 53,4 пункта от 53,7 пункта през март.

Икономиката на Китай се забавя заради нестабилната външна среда, отслабеното вътрешно търсене и забавянето на сектора на имотите и строителството. Това засили опасенията около проблемните дългове на бизнеса.

През 2014 г. икономиката на страната записа най-бавния си ръст от 24 години насам – 7,4%. Правителството не постигна целта си за икономически растеж за първи път от 1998 г.

Същевременно китайската икономика продължава да губи инерция и през първото тримесечие на годината, отчитайки ръст от 7 на сто на годишна база - най-бавния темп на разширяване от първото тримесечие на 2009 г.

Централната власт предприе различни мерки, за да облекчи ситуацията и да предотврати по-дълбоко забавяне. Наскоро централната банка в Пекин намали още веднъж изискванията си за задължителните резерви на банките, за да стимулира кредитирането.

Анализатори очакват централната банка да намали изискванията за банковите резерви с още 50 базисни пункта през май или юни заради натрупаните доказателства за продължаваща икономическа слабост.

Междувременно днес Пекин представи нови мерки за насърчаване на заетостта, съобщава Ройтерс. Правителството въвежда по-гъвкави данъчни облекчения за компаниите, които наемат безработни, преференциални заеми и стимули за земеделските производители и новозавършилите, които излизат на пазара на труда.

Компаниите ще получат данъчни облекчения, ако наемат хора, които са били без работа в продължение на повече от шест месеца. Досега също действаше подобна мярка, но тя важеше за наемането на безработни от поне година.

За хората, които искат да започнат собствен бизнес, се предвиждат преференциални кредити, като се опростят процедурите. Банките ще бъдат насърчавани да отпускат и заеми на малки фирми.

Работниците мигранти, които желаят да се завърнат по родните места, за да създадат собствен бизнес, също ще бъде подкрепени с данъчни облекчения и опростени процедури, а новозавършилите ще получават заеми и ще се възползват от преференциални такси за обучение, ако работят в по-слабо развитите части на Китай за определен период от време.

Компаниите ще получават приоритет и в търгове за големи проекти, ако се предвижда да създават много работни места.

Целта на правителството е да създаде най-малко 10 милиона нови работни места през 2015 г. и да задържи безработицата в градовете под 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още