IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайската икономика надхвърли очакванията

Растежът през второто тримесечие се запази на ниво от 7% годишно, което съответства на целта на правителството за 2015 г.

10:46 | 15.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Растежът на китайската икономика е 7% годишно през второто тримесечие на годината (след такъв през първото) - ниво, което икономистите намираха за трудно достижимо, сочат данните на Националното статистическо бюро на Китай. Средната оценка бе за ръст от 6,8%, получена от допитване на Wall Street Journal сред 14 икономисти.

Добавената стойност в промишленото производство на Китай е нараснала с 6,3% на годишна база за първото полугодие - стойност по-ниска от измерените 6,4% за първото тримесечие. Ръстът в инвестиции в дълготрайни активи е спаднал до 11,4% за първото полугодие, като през първото тримесечие е бил 13,5%. Продажбите на дребно са реализирали ръст от 10,4%, и също се представят по-слабо спрямо първото тримесечие, когато ръстът им бе 10,6%.

Анализаторите очакваха, че голямото увеличение в брокерските такси поради срива на фондовия пазар на страната ще подпомогне растежа, но повечето предвиждаха експанзия под 7%.

Като трудно достигнат се определя този икономически ръст от говорителя на китайското Национално статистическо бюро Шън Лайюн.

„Има добри знаци от второто тримесечие, показващи цялостно икономическо стабилизиране и основа за подобрения“, каза още той, като допълни, че има още много какво да се направи, за да се затвърди постигнатото ниво. Според Лайюн данните не са били изкуствено покачени и ситуацията е представена обективно, съобщава WSJ.

Данните потвърждават икономическите основи, които Пекин положи за да намали спадането в растежа на страната, като приложи серия от мерки, чрез които да повиши разходите, включително данъчни облекчения и намаляване на лихвените проценти.

Други данни, които от статистическото бюро на Китай публикуваха днес, показват малки признаци за неочаквана промяна в това тримесечие, което започна на фона на поскъпване на фондовата борса и завърши с борсов срив, пише WSJ. Информацията за икономически ръст от 7%, което е и целевият ръст на китайското правителство за тази година, може отново да постави на дневен ред въпроса колко надеждна е китайската статистика, допълват от изданието.

Икономиката на Китай прави лек завой от курса на забавяне, който беше поела, подчертавайки както колко далеч е фондовият пазар от основните икономически показатели, така и бавната реакция на икономиката към усилията на правителството да я съживят.

„През второто тримесечие почти всички сектори на икономиката без финансовия са се забавили“, заяви Браян Джаксън от IHS Inc. във вторник преди публикуването на данните.

През последните седмици имаше някои индикатори, че икономиката на поднебесната империя е започнала да се стабилизира. Цените на недвижимите имоти в големите китайски градове се покачват след продължителен спад. Новите банкови заеми значително нараснаха през юни, добавяйки капитал за разширяване на компаниите.

Съвкупното търсене обаче остава слабо, като обширни части от втората по големина икономика в света не са могли да отговорят на намаляването на минималните задължителни резерви.

„Продължаваме да сме свидетели на забавяне в индустриалното производство, инвестициите в недвижими имоти и разходите на местните власти“, смята Джаксън.

Индексът Shanghai composite спадна леко преди публикуването на данните и продължи спада след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
bertram
преди 8 години
Китайската стъкмистика удържа фронта... засега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още