IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Испания спада до близо 4-годишно дъно

През второто тримесечие на 2015 г. делът на безработните намалява до 22,4% от 23,8%, колкото бе през първото тримесечие

12:22 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Офис на бюрото по труда в испанската столица Мадрид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Офис на бюрото по труда в испанската столица Мадрид. Снимка: Ройтерс

Безработицата в Испания спада през второто тримесечие на 2015 г. до близо 4-годишно дъно, след като четвъртата по големина икономика в еврозоната добави 411 хил. работни места спрямо предходните три месеца. Това се случва на фона на ускоряващия се икономически растеж и преди старта на летния туристически сезон – сектор, в който пазарът на труда е чувствителен, пише MarketWatch.

Броят на безработните испанци намалява с 295 600 през тримесечието до 5,15 млн., сочат актуалните данни на Националното статистическо бюро INE. Това е 22,4% от работната сила, като нивото се оказва най-ниското от третото тримесечие на 2011 г. насам. През първото тримесечие на 2015 г. безработицата бе 23,8%.

Въпреки това безработицата в Испания е втората най-висока в рамките на Европейския съюз след тази в Гърция, където 25,6% от работоспособното население е без работа, считано към 31 март. Това е така основно заради големите съкращения след спукването на имотния балон през 2008 г., разрушил някога силния местен строителен сектор.

През по-голямата част от ранните стадии на икономическата криза в Европа Испания поведе по ръст на безработицата в ЕС, като безработицата в Гърция стана най-високата чак в средата на 2012 г.

Безработицата в Испания скочи до 26,9% през първото тримесечие на 2014 г., точно когато икономиката показа първите признаци на възстановяване. Оттогава безработицата пада с бързи темпове.

Испанската икономика е сред най-бързо растящите в еврозоната, след като през 2013 г. страната излезе от втората си рецесия за последните пет години. Брутният вътрешен продукт се увеличи с 0,9% на тримесечна и с 2,7% на годишна база през първото тримесечие благодарение на вътрешното търсене. Испанското правителство очаква растежът през второто тримесечие на 2015 г. да надхвърли 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още