IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът върху китайската икономика ще продължи и през второто полугодие

През юли Централната банка на Китай инжектира 47,2 млрд. долара в банковия сектор, за да стимулира кредитирането

15:15 | 03.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Натискът върху китайската икономика ще продължи и през второто полугодие

Натискът върху китайската икономика ще продължи и през втората половина на годината, след като ръстът на разходите за инфраструктура и износът най-вероятно няма да се покачи. За това предупреждава висш китайски централен банкер, цитиран от Ройтерс.

Китайските компании не са оптимистично настроени относно перспективите пред своя бизнес, издават резултатите от проучване на финансовата институция, проведено през второто тримесечие. Това коментира директорът на дирекция „Статистика“ в Централната банка на Китай Шън Сунчън през уикенда.

Поставена под натиска на неравномерното вътрешно и външно търсене, охлаждащи се инвестиции и свръхпроизводство китайската икономика се очаква да забави своя растеж до около 7% тази година, което би бил най-слабият резултат от четвърт век насам, от 7,4% през 2014 г.

Разпродажбите на фондовия пазар в страната от средата на юни увеличиха опасенията за икономиката и възобновиха очакванията, че в следващите месеци политиците ще окажат още подкрепящи мерки, за да избегнат по-голям срив.

Централната банка на Китай вече оряза лихвените проценти четири пъти от ноември 2014 г. и облекчи ограниченията върху банковото кредитиране чрез най-агресивната си стимулираща кампания от финансовата криза насам.

В понеделник финансовата институция съобщи, че през юли е инжектирала 292,9 млрд. юана (47,2 млрд. долара) в банковия сектор, за да стимулира кредитирането – поредният ход за подпомагане на охлаждащата се икономика.

Сунчън предупреждава за рисковете от дълговете на местните правителства, като посочва, че суаповете с облигации за 2 трлн. юана (322,08 млрд. долара) може и да не са достатъчни, за да покрият книжата с настъпващ падеж.

Според него централната банка трябва да задълбочи наблюдението на дружествата, финансиращи местните правителства, имайки предвид сегашния спад на имотния пазар и ограничените приходи на месните управи.

Статистикът очаква ръстът на нетната печалба на банковия сектор през второто тримесечие да намалее, като според него банковите експозиции към риска са станали по-отчетливи.

Сунчън прогнозира икономически растеж от близо 7% през 2015 г., инфлация от 1,5% и ръст на паричния агрегат М2 от около 12 на сто.

Икономистите на Централната банка на Китай прогнозираха през юни, че в следващите шест месеца растежът ще се увеличава умерено, след като предишните стимулиращи мерки започват да дават резултат, а пазарът на жилища се стабилизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още