IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство понижи прогнозата за икономическия ръст

Според властите в Берлин БВП ще нарасне с 1,7, а не с 1,8% тази година

17:23 | 14.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пристанището в Хамбург.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пристанището в Хамбург. Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство понижи леко прогнозата си за икономическия растеж за 2015 г. от 1,8 на 1,7%, съобщи Ройтерс. Причините за ревизията са забавянето на китайската икономика и на други нововъзникващи пазари. Прогнозният ръст за 2016 г. обаче остава непроменен – 1,8%.

Последната прогноза на властите в Берлин беше от април тази година.

„Германската икономика продължава да расте. Тя остава на прав път въпреки нестабилната перспектива пред световната икономика, предвид забавянето на ръста в Китай и други развиващи се държави“, заяви вицеканцлерът и министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел. 

Според ведомството износът ще запише ръст от 5,4% тази година и 4,2% следващата, а вносът ще се увеличи съответно с 5,9% и 5,3% през 2015 и 2016 г.

Това означава, че приносът на външната търговия към растежа ще бъде скромен тази година. Потреблението изглежда ще е основният стълб, на който ще се крепи икономическият растеж следващата година, смятат в германското министерство на икономиката.

Властите прогнозират, че търсенето ще се увеличи с 1,7% тази година и с 2,1% следващата. Очакванията от април бяха за повишения с 2% и 1,8% съответно през 2015 и 2016 г.

Правителството ревизира и оценката си за държавните разходи, като се очаква те да се увеличат с 2,3% тази година и с 2% следващата. Основната причина са разходите за приемането на бежанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още