IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната изненадващо се повишава през октомври

Индкесът, който измерва доверието на бизнеса и на потребителите, се повишава до 105,9 пункта, което е най-високото ниво от юни 2011 г.

14:24 | 29.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната изненадващо се повишава за втори пореден месец през октомври, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни от Европейската комисия.

Индкесът, който измерва доверието на бизнеса и на потребителите, се повишава до 105,9 пункта от 105,6 пункта предния месец, което е най-високото ниво от юни 2011 г. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха спад до 105,1 пункта.

Миналата седмица президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги намекна, че банката може да разшири програмата си за количествени облекчения, за да стимулира инфлацията в еворозоната, която е далеч под целта от 2%. 

Макар че икономиката остава издръжлива, Драги посочи, че все още има рискове, произтичащи от забавения икономическия ръст на развиващите се пазари, ниските цени на петрола и силното евро. Инфлацията във валутния съюз по всяка вероятност ще остане непроменена около нулата през октомври, прогнозират експерти. Данните ще бъдат публикувани в петък, 30 октомври.

„Подобряването на нагласите наистина е над очакванията и показва, че възстановяването продължава, стимулирано от вътрешното търсене“, казва Анна-Мария Грималди, икономист в Intesa Sanpaolo. “Силните компоненти на търговията на дребно и строителството показват, че паричните облекчения започват да се усещат”, допълва тя.

Измерителят за строителството нараства от -23,2 до -20,7 пункта през октомври, което е най-високото ниво от септември 2008 г. Индексът за доверието в търговията на дребно скача до рекордите 6,5 пункта, като стойността му през септември беше 4,2 пункта. Нагласите в индустрията също се подобряват, докато тези в сектора на услугите се влошават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още