IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция изненадващо остави лихвените проценти непроменени

Очакваше се турската централна банка да последва Федералния резерв на САЩ и да повиши ставките

14:44 | 22.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на турската централна банка Ердем Башчъ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на турската централна банка Ердем Башчъ. Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка неочаквано остави трите основни лихвени процента непроменени, съобщи Bloomberg. Банката заяви, че ще започне да опростява паричната си политика при следващото си заседание.

Комисията по парична политика, оглавявана от управителя Ердем Башчъ, остави едноседмичната репо лихва на ниво 7,50%. Овърнайт лихвите по кредитите и депозитите също остават непроменени на ниво от съответно 10,75 и 7,25%.

Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за увеличаване на ставките. 

„Ако волатилността продължи да се понижава след старта на глобалното нормализиране, при следващото заседание ще бъдат предприети стъпки за опростяване на паричната политика“, пише в изявлението на комисията.

Повечето анализатори очакваха Турция да вдигне лихвените проценти, особено след като Федералният резерв на САЩ започна с поетапното затягане на паричната политика. В края на Ердем Башчъ заяви, че е разумно да се изчака Фед и тогава да се прибегне до повишаване на лихвените проценти.

Решението на турската централна банка по всяка вероятност ще разочарова инвеститорите, защото увеличава опасенията за нарастващ политически натиск над институцията.

Bloomberg припомня, че властите все по-често обвиняваха банката, че подкопава растежа с високите си лихвени проценти. Институцията аргументираше решенията си за паричната политика с перспективите пред инфлацията и твърдеше, че ще поддържа строга парична политика толкова дълго, колкото е необходимо, тъй като все още има колебания в цените на енергията и хранителните продукти. 

След обявяването на решението турската лира поевтиня с 0,9% и се обменяше за 2,9478 лири за долар към 14:50 часа българско време.

Лирата поевтиня с 0,9% към 2,19 часа в Истанбул до  2,9359 лири за долар.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още